AKP’nin ‘çoklu baro’ taslağının detayları ortaya çıktı: 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek

AKP’nin ‘çoklu baro’ taslağının detayları ortaya çıktı: 2 bin avukatla yeni baro kurulabilecek

AKP iktidarının tartışmalara neden olan ‘çoklu baro’ taslağının detayları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabilecek. Bir ilde, birden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birisine kayıt yaptıracak.

AKP tarafından hazırlanan ve baroların yapısında değişiklik öngören ‘çoklu baro’ sistemi tasarısının ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı.

Düzenleme yasalaşırsa Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük illerde ‘çoklu baro’ kurulmasının yolu açılacak.

Taslağın adli tatilin başlayacağı 20 Temmuz’dan önce yasalaşması bekleniyor. Böylece Ekim’de yapılacak baro seçimleri ve Mayıs 2021’deki Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimleri bu düzenlemeden etkilenecek.

Sözcü’den Saygı Öztürk’ün haberine göre tasarıda yer alan bazı detaylar şöyle:

- 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla baro kurulabilecek

- Bir ilde birden çok baronun bulunması halinde avukat bunlardan birine kayıt yaptıracak

- Avukat sayısının 2 binin altına düşmesi halinde birlik, asgari avukat sayısının altı ay içinde sağlanmasını yazılı olarak ilgili baroya bildirecek. Verilen süre içinde eksiklik giderilemezse baronun tüzel kişiliğine birlik tarafından son verilecek

- TBB en az 25 baronun yazılı istemi üzerine olağanüstü toplantıya çağırabilecek ama seçim yapılamayacak

SAVUNMA MİTİNGİ

AKP hükümetinin avukatlık yasasına ve baroların yapısına yönelik müdahale hazırlığına karşı baro başkanları Anıtkabir’e yürümüştü. ‘Savunma Yürüyüşü’nün ardından İstanbul’da ‘Savunma Mitingi’ düzenlenecek. Miting yarın saat 12.30’da Çağlayan Adliye Meydanı’nda yapılacak.

İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, baroya kayıtlı avukatlara ‘Savunma Mitingi’ çağrısında bulundu. Sosyal medya üzerinden açıklama yapan Durakoğlu şunları söyledi: “Ülkemiz yargısının teslim alınmasına yönelik çok ciddi bir tehdidin arifesindeyiz. İktidar, yasa yapma gücünü silaha dönüştürüyor. Hukuksuzluğun meşrulaştırılmasına izin veremeyiz. Biz avukatız. Bunu anlatabilmemiz gerekiyor. Sizi, çocuklarınıza gururla anlatacağınız bir direniş gününe davet ediyorum.

30 Haziran Salı saat 12.30’da Çağlayan Adliye Meydanı’nda ‘Savunma Mitingi’ yapıyoruz. Beni bağışlayın ama bu kez gelmeye mecbursunuz. 50 bin avukat olmalıyız.” Başkan Durakoğlu ayrıca “Hayatımda ilk kez talimat veriyorum: Yanında bağlı avukat çalıştıran bütün üstatlar, o saatte bağlı çalışan meslektaşlara izin versin” ifadelerini de kullandı.