AKP'nin 'bütçe' oyunu: Açığı düşük göstermek için Merkez Bankası'nı kullandılar

AKP'nin 'bütçe' oyunu: Açığı düşük göstermek için Merkez Bankası'nı kullandılar

AKP'nin Merkez Bankası’nın kârını seçimden önce alabilmek için yaptığı operasyon sonuç verdi. Ocak sonunda 30 milyar lira civarında olması gereken açık kapandı, bütçe 5 milyar fazla verdi.

AKP iktidarının sürekli açık veren bütçenin seçimden önce daha az açık vermesini sağlamak için Merkez Bankası üzerinden yaptığı plan sonuç verdi. Bankanın karının genel kurulu Nisan‘dan Ocak ayına çekerek erken aktarılması sonucu bütçenin en az 30 milyar lira açık yerine 5 milyar lira fazla vermesi sağlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre, Ocak ayında merkezi yönetim bütçesi 5.1 milyar TL fazla verdi, faiz dışı fazla ise 12.4 TL oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Merkez Bankası’ndan aktarılan tutardan söz etmeyerek bunun bütçe disiplininin sonucu olduğunu açıkladı. Albayrak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, göstergelerin “bütçe disiplinindeki güçlü duruşu” ortaya koyduğunu savunarak, “Bütçe gelirleri yüzde 66,6 artarak 97 milyar, vergi gelirleri ise yüzde 7,1 artarak 55,7 Milyar TL oldu” dedi.

Albayrak, vergi gelirleri kadar vergi dışı gelir artışı olmasını Merkez Bankası’ndan yapılan aktarmanın sağladığına ise değinmedi. Her yıl Nisan ayında Hazine’ye aktarılan 37 milyarlık Merkez Bankası temettü ödemesinin olağanüstü bir kararla Ocak ayında aktarılması ile 30 milyar TL dolayında olması beklenen bütçe açığı kapandı.

HARCAMA ARTTI, BÜTÇE KAĞIT ÜZERİNDE FAZLA VERDİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri raporuna göre, 2019 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 960 milyar 976 milyon lira ödenekten, Ocak’ta 91 milyar 860 milyon lira harcandı. Böylelikle geçen yıl 56 milyar 531 milyon lira olan harcama tutarı yüzde 62 arttı. Mal ve hizmet alım giderleri geçen yıla göre yüzde 23,8 artışla 3 milyar 398 milyon lira oldu.

Merkez Bankası’ndan aktarılan tutarın katkısıyla genel bütçe vergi dışı diğer gelirlerinde 2018 Ocak ayına göre yüzde 809,3’lük artış oldu. 39 milyar 955 milyon liralık tutarla açık kapandı ve bütçenin kağıt üzerinde de olsa fazla vermesi sağlandı.

SEÇİMİN HARCAMALARA ETKİSİ YÜZDE 47

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre bütçe harcama kalemlerinde yaklaşan yerel seçim nedeniyle yapılan harcamalar kendisini gösterdi. Hükümetin kamu kurumlarına verdiği kömür dağıtma, ucuz kredi verme, borç yapılandırma, tanzim satış gibi görevlerden kaynaklanan görev zararı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 47 oranında arttı. Geçen yıl 4 milyar 222 milyon lira görev zararı bu yılın Ocak ayında 6 milyar 231 milyon liraya çıktı.

Hükümetin özellikle seçim dönemlerinde artan harcama kalemlerinden olan hane halkına transferler kaleminde yüzde 58’lik artış oldu. Geçen yıl 2 milyar 925 milyon lira olan tutar bu yıl 4 milyar 633 milyon liraya çıktı.

1,5 MİLYAR HARCAMA 'DİĞER' OLARAK AÇIKLANDI

Sosyal transferlerde de rekor artış oldu. Geçen yılın aynı döneminde 457 milyon lira destekler yüzde 21’lik artışla 1 milyar 429 milyon liraya fırladı. Bu kalemden muhtaç ve körlere 2 milyon lira, vakıf ilgililerine 3 bin lira aktarılırken geriye kalan 1 milyar 427 milyon liralık harcama tutarı “Diğer” olarak açıklandı.