AKP'nin bireysel silahlanma sevdasının 'maganda' bilançosu: Bir buçuk yılda 35 ölü, 600 yaralı

AKP'nin bireysel silahlanma sevdasının 'maganda' bilançosu: Bir buçuk yılda 35 ölü, 600 yaralı

AKP'nin önünü açtığı bireysel silahlanmada artış sürerken, bunun sonucu olarak da yurttaşların hayat güvenliği de günden güne azalıyor. Buna göre bir buçuk yılda 35 kişi sadece maganda kurşunuyla yaşamını yitirirken, 600 kişi de yaralandı.

Tugay Candan - @TugayCandann

AKP döneminde kat be kat artan bireysel silahlanmanın sonucu olarak, resmi rakamlara göre bir buçuk yılda 35 yurttaş hayatını kaybederken, 600 yurttaş da yaralandı. Yaşamını yitirenler arasında 10, yaralılar arasında ise 311 çocuk bulunuyor.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, düğün, asker uğurlaması gibi etkinliklerde havaya ateş açılması sonucu çok sayıda vatandaşımızın hayatını kaybetmesi ve yaralanmasını, soru önergesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)  gündemine taşıdı. 

Gürer’in önergesine yanıt veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2017’nin Ocak ayından, 2018 yılının Eylül ayına kadar 35 vatandaşın havaya ateş açılması sonucu hayatını kaybettiğini, bunlardan 10’unun çocuk olduğunu bildirdi. 

Gürer, İçişleri Bakanı Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “2017 ve 2018 Eylül ayı başına kadar havaya ateş açılması suretiyle yaşamını yitiren yurttaş sayısı kaçtır? Düğün, sünnet vb. organizasyonlarda havaya ateş açılmasına yönelik ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Yine aynı tarihler arasında maganda kurşunuyla yaşamını yitiren çocuk sayısı kaçtır? Kaç kişi yaralanmış, kaç kişinin yarası kalıcı hasara dönüşmüştür?” şeklinde sorular yöneltti. 

MAGANDA KURŞUNU 35 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ, 600 KİŞİYİ YARALADI 

Gürer’in önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Soylu verdiği yanıtta, “01 Ocak 2017-01 Eylül 2018 tarihleri arasında 35 vatandaşımız havaya ateş açılması suretiyle hayatım kaybederken 600 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Bahse konu tarihler arasında 10 çocuk ölürken 311 çocuk yaralanmıştır” açıklamasında bulundu. 

’25 MİLYON BİREYSEL SİLAH VAR’

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır 3 Ocak’ta Meclis’e sunduğu kanun değişikliği önergesinde, Türkiye'de en az yüzde 85'i ruhsatsız olmak üzere 25 milyon bireysel silah olduğunu ve ortalama 4500 kişinin bireysel silahlarla yaşamını yitirdiğini belirtmiş,  ateşli silahlarla işlenilen suçların üçte ikisinin ruhsatsız silahlarla gerçekleştiğini eklemişti.

Başarır, “Ülkelere göre, silaha sahip olma bakımından Türkiye, tüm dünya ülkeleri sıralamasında 20. sırada yer almaktadır. AKP hükümetleri döneminde ruhsatlı ve ruhsatsız silah sayısı son 10 yılda yaklaşık 10 kattan fazla artmıştır” demişti.

AKP’LİLER REDDETMİŞTİ

AKP tarafından bireysel silahlanmanın önünü açan birçok düzenleme yapılırken, Kasım 2017’de CHP grubu tarafından TBMM gündemine taşınan 'bireysel silahlanmanın boyutunun araştırılması' önergesi, AKP’li vekillerin oylarıyla reddedilmişti.