AKP'nin 'basın özgürlüğü' bilançosu: 6 ayda 11 gazeteci tutuklandı

AKP'nin 'basın özgürlüğü' bilançosu: 6 ayda 11 gazeteci tutuklandı

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nin açıkladığı 2019 yılının ilk 6 aylık “Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu”na göre 11 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci sınır dışı edildi, bir basın kuruluşuna ise baskın düzenlendi.

AKP'nin basın özgürlüğüne karşı saldırıları her geçen gün artarak devam ederken, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ); 2019 yılının ilk 6 aylık “Gazetecilere Yönelik Hak İhlal Raporu”nu açıkladı. Rapora göre; 6 ayda 11 gazeteci tutuklandı, 2 gazeteci sınır dışı edildi, bir basın kuruluşuna ise baskın düzenlendi.

ÖGİ açıklamasında, “Geride bıraktığımız 6 ayda ‘toplumu bilgilendirme, aydınlatma ve haber verme’ görevini yerine getirmeye çalışan gazeteciler yine baskıların odağı oldu. Toplumsal her gelişmenin ve hareketliliğin yansıtıcısı olan gazeteciler, bu süre zarfında mesleklerini oldukça zor şartlar altında, kısıtlanan imkan ve koşullara rağmen sürdürmekte ısrarcı oldu” ifadelerine yer verdi.

'TOPLUM 31 MART VE 23 HAZİRAN SANDIKLARINDA YANITINI VERDİ'

Siyasal iktidar, sistem/rejim gibi medyayı da tek tipleştirdiği belirtilen açıklamada, “Ülkenin hemen hemen tüm medya organlarını ve yayın kuruluşlarını kendi emelleri için ‘hizaya’ çeken iktidarın kutuplaştırıcı, ötekileştirici ve hedef gösterici dili medyada da vücut buldu. Yerel seçimler süresince gerçekleri ve hakikati manipüle etmek için her türlü çabayı sarf eden iktidar medyasına toplum, 31 Mart ve 23 Haziran sandıklarında yanıtını verdi” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Zaman, korkmadan cesaretle gerçeğin üzerine yürüme zamanıdır. Dün olduğu gibi bugün de mesleğimize, haberlerimize, kimliğimize yapılan her baskıyı ve saldırıyı, örgütlü ve kararlı bir duruşla boşa çıkarmanın çabası içeresinde olacağız. Özgür basını, haber ve gazeteciliği her yerde savunacağız.”

Rapora göre Türkiye'de toplamda 154 gazeteci tutukluyken, 6 ayda 34 gazeteci gözaltına alındı ve 11 gazeteci ise tutuklandı

DAHA FAZLA