AKP'nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçladığı kanun teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı

AKP'nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçladığı kanun teklifi komisyonda görüşülmeye başlandı

AKP'nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan 'çoklu baro' teklifinin görüşmeleri uzun saatler boyunca TBMM Adalet Komisyonu'nda devam etti.

İleri Haber

AKP'nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan 'çoklu baro' kanun teklifinin görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda başlandı. Görüşmelerin yapıldığı salonda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı hiçbir önlem alınmaması dikkat çekti.

GÜNCELLEME 00.23

Anayasa’ya aykırılığa dikkat çeken CHP'li İbrahim Kaboğlu, şunları söyledi:

“Anayasa’mıza göre; örgütler farklı kategorilere ayrılmıştır. Bunların her biri Anayasa’nın ilgili maddelerine göre farklı farklı tanınmıştır. Kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ne dernek ne vakıf ne sendika ne de siyasi partidir. Barolar, kamu tüzel kişisidir. Anayasa bütününde okumamız gerekiyor. Barolar; sav, savunma ve hüküm üçlüsünde yer alıyor. Anayasa’da siz hakimler ve savcılar tarafsız ve bağımsız olsun, avukatların bağımsızlığın yerine tarafgir bir avukatlık örgütlenmesi olsun istiyorsunuz. Bu Anayasa’nın adil yargılanma hakkını düzenleyen 36. maddesine aykırıdır.

Kamu tüzel kişiliğinin anlamını belirttim çünkü aynı anda bir kamu tüzel kişiliği geçerlidir. Bu açıdan ciddi bir sorunla karşı karşıya buluyoruz. Öğrencileri staj sonrası, farklı barolara bölmek işi baştan siyasallaşmak anlamına geliyor. Bu cemaatleşme, cemaatlerin öğrenci kapması. ‘Bizim baromuza kaydolursan burs vereceğiz’ şeklinde. Türkiye’nin yakın geçmişinde gördüğümüz gibi dinin alet edilmesi tehlikesi de bulunmakta.”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da “Baro başkanlarının ‘hepimiz konuşalım’ diye talebi yok. Onlar kendi aralarından seçeceği üç baro başkanı konuşsun. Pandemi olduğu için bahçede bile bekleyebilirler. Özel’in söylediği izlenim bende de vardı. Bu iletişimi düzeltmek önemli” ifadelerini kullandı.

Tunç’un üç baro başkanının komisyonda konuşabileceğini söylemesi üzerine milletvekilleri, tüm baro başkanlarının TBMM’ye alınmasını istedi. Tunç, “Meclis’e alınmamaları komisyonun problemi değil, Meclis İdare Amirliği ile görüşülebilir” dedi.

GÜNCELLEME 22.37

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Çankaya Belediyesi tarafından Meclis önünde bekleyen baro başkanlarına gönderilen bankların polis tarafından engellendiğini söyledi.

Ağbaba, Twitter hesabından paylaştığı gönderide, "Baro başkanları AKP tarafından savunmayı susturmaya yönelik hazırlanan yasa teklifi komisyonda görüşülürken meclise alınmıyor. Baro Başkanlarına Çankaya Belediyemiz tarafından gönderilen banklar polis tarafından engellenince bankları polis barikatından alıp, başkanlara ulaştırdık" ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 22.09

ANKA’ya konuşan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, kendilerine 3 temsilci teklifinin milletvekilleri aracılığıyla iletildiğini ancak bütün baro başkanlarının girmesini istediklerini söyleyerek, “Meclis’e alana kadar beklemeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 20.38

CHP'li Özgür Özel, TBMM önünde bekleyen 35 baro başkanının, Meclis içerisinde 'güzel bir şekilde' ağırlanmasını ve 3'er kişilik olacak şekilde dönüşümlü olarak görüşmelerin yapılıdığı salona alınmasını önerdi.

Özel'in önerisi verilen yemek arasının ardından görüşülecek.

GÜNCELLEME 20.15

CHP, "çoklu baro" teklifinin Adalet Komisyonu'ndan geçmesini engellemek için 131 milletvekilinin konuşma yapmasını kararlaştırdı.

GÜNCELLEME 19.43

Baro başkanlarının Adalet Komisyonu’ndaki toplantıya katılma talepleri muhalefet milletvekilleri tarafından dile getirildi. Komisyonda baro başkanlarından 3 temsilcinin içeri alınması teklifi görüşüldü. 

Baro başkanları "Ya hep beraber, ya hiç birimiz" diyerek, 3 temsilcinin toplantı salonuna alınmasını kabul etmedi.

GÜNCELLEME 17.33

Baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan 'çoklu baro' teklifinin TBMM Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerine alınmayan baro başkanları Meclis önünde bekleyişe geçti.

GÜNCELLEME 17.15

BEŞTAŞ: FEYİZOĞLU AVUKATLARA İHANET ETMİŞTİR

HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş: “Bir avukat olarak, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu beni temsil etmiyor. Feyzioğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından kendisine “edepsiz” denilmesinin ardından iktidara teslim olmuştur. Feyzioğlu avukatlara ve barolara ihanet etmiştir. Bu nedenle bu komisyonda düzenlemenin muhattabı olan barolar temsil edilmiyor.

BARO BAŞKANLARI GÖRÜŞMELERE ALINMADI

AKP'nin baroların yapısını değiştirmeyi amaçlayan 'çoklu baro' kanun teklifinin görüşmelerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu'nda başlandı. Görüşmelerin yapıldığı salonda yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı hiçbir önlem alınmaması dikkat çekti.

Meclis'teki Komisyon salonunda iktidar milletvekilleri sosyal mesafe kurallarına göre oturma düzeni alırken, muhalefet vekillerinin komisyon görüşmelerine etkin bir şekilde katılmasını sağlayacak önlemler alınmadı. Muhalefet milletvekillerinin itirazları üzerine görüşmelere 15 dakika ara verildi.

Aralarında İstanbul ve Ankara barosu başkanlarının olduğu 7 baro başkanının görüşmelere katılmasına TBMM Adalet Komisyonu Başkanı tarafından izin verilmedi.