AKP'nin barolara müdahalesine karşı 80 baro başkanı 'Savunma Yürüyüşü'ne başladı

AKP'nin barolara müdahalesine karşı 80 baro başkanı 'Savunma Yürüyüşü'ne başladı

AKP iktidarının baroların yapısına dönük müdahale hazırlığına karşı 80 baro başkanıyla birlikte yürümeye başlayan İstanbul Barosu Başkanı, ''Açtığımız yoldan siyasal iktidar da gelebilirse eğer yüreğimizin bizi götürdüğü yer hukuk devletidir, yargı bağımsızlığıdır, insanca yaşamaktır, onurlu yaşamaktır'' dedi.

İleri Haber

AKP iktidarının Avukatlık Kanunu'nun değiştirilmek istenilmesine ve baroların yapısına dönük müdahale hazırlığına karşı, 80 ilin baro başkanı bugün bulundukları illerden Ankara'ya doğru "Savunma Yürüyüşü"nü başlattı.

Yapılan açıklamalarda, "Bağımsız ve güçlü bir yargı için yürüyoruz" denilerek, baroların seçim sisteminde değişiklik öngören düzenlemeden vazgeçilmesi istedi. 

İSTANBUL

İstanbul Barosu, Anadolu Adliyesi önünde bir araya geldi. Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, değişikliğe tepki göstererek ve 80 baro olarak çok zor bir araya geldiklerine dikkati çekerek, "Ama ilk kez böyle bir konuda bir araya gelmeyi başardık. Bütün bu itirazlarımıza rağmen siyasal iktidarın hiçbir tavır değişikliği göstermemesi karşısında yapabileceğimiz hiçbir seçeneğimiz de kalmadı. Bu koşullar altında dün aynı saate yaptığımız açıklamayla eylemlilik sürecini başlattık" dedi. 

Durakoğlu, “Bu yolculuk aslında basit bir yolculuk değil. Biz yürüyüp yol açacağız. Açtığımız yoldan siyasal iktidar da gelebilirse eğer yüreğimizin bizi götürdüğü yer hukuk devletidir, yargı bağımsızlığıdır, insanca yaşamaktır, onurlu yaşamaktır. Bunu sağlamak için yürüyoruz” şeklinde konuştu.  

Durakoğlu, konuşmasının ardından İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüş başlattı.  

Fotoğraf: Zeynep Kuray

İZMİR

İzmir Barosu, Bayraklı Adliyesi C Kapısı önünde bir araya gelerek, çok sayıda avukatın destek verdiği açıklamayla yürüyüşü başlattı. Avukatlar, üzerinde “Vazgeçmeyeceğiz” yazılı tişörtler giydi. Baro Başkanı Özkan Yücel, yürüyüş öncesi açıklama yaparak, "Mücadele etmeye hazırız" dedi. Yücel, “Bu teslimiyet projesini asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha duyurmaya gidiyoruz. Kararlı olmaya devam edeceğiz. Bize söyledikleri bir şey var ‘siyaset yapıyorsunuz’ diyorlar. Yanılıyorlar. Yanılıyorlar çünkü biz Kaz Dağları'nı, Salda Gölü'nü ve Hasankeyf'i korumaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu. "Dikensiz bir gül bahçesi istiyorlar" diyen Yücel, "Hiç şansları yok. Biz bu bahçenin güllerini korumaya devam edeceğiz. Kral Çıplak demeye devam edeceğiz” diye vurguladı.  

Açıklama sonrası baro avukatları yürüyüşe başladı. Çevredeki yurttaşlar da yürüyüşe alkışlarla destek verdi. 

Fotoğraf: Özlem Özcan

VAN  

Van Barosu, düzenlemeye karşı Ankara'ya başlatılan yürüyüş öncesi açıklama yaptı. Van Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar, üzerinde "Savunma yürüyor" yazılı tişörtler giydi. Baro Başkanı Zülküf Uçar, baro ve odalarının yapısının değiştirilmesine yönelik yasa tasarısının baroların, meslek odalarının, akademisyenlerin görüşlerine başvurulmaksızın kendilerine dayatıldığını söyledi.

Ölüm orucunda olan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyeleri Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal’ın adil yargılanma taleplerini hatırlatan Uçar, "Halen cezaevlerinde olan meslektaşlarımız Av. Bekir Kaya, Av. Selçuk Kozağaçlı, Av. Sevda Çelik Özbingöl’ün ve daha birçok meslektaşımızın yargılamalarına ilişkin hukuksuzlukları görmezden gelmemizi, Av. Tahir Elçi’nin gerçek katillerinin yargılanmamasını istiyorlar" dedi. Uçar, "Van barosu olarak hak, hukuk, adalet için yürüyeceğiz. Tam bağımsız, güçlü bir yargı için yürüyeceğiz. Tarihsel sorumluluğumuz gereği, yargının kurucu unsuru olan avukatlığın, mesleğimizin bağımsızlığı için Ankara’ya doğru adım atacağız" diye konuştu. 

Açıklamadan sonra Baro Başkanı Uçar ve 4 avukat Diyarbakır’a doğru yürüyüşe başladı. 

ADANA, MERSİN, HATAY, ANTALYA

Adana, Mersin, Hatay ve Antalya baroları da düzenlemeye karşı “Savunma Yürüyüşü”ne başladı. Barolar, kentlerinde bulunan binaları önünde bir araya gelerek, Ankara'ya doğru yürüyüşe geçti. Barolar belirli bir mesafe yürüyüp, araçlarla yürüyüşlerine devam edecek.  

Adana Adliyesi Taş Bina önünde bir araya gelen Adana Baro Başkanı Veli Küçük ve Yönetim Kurulu üyeleri, Adana’dan Tarsus, Tekir, Pozantı, Çiftehan, Ulukışla, Aksaray  ve Koçhisar’ın ardından Ankara’da diğer kollarla buluşacak. 

Yürüyüş öncesi açıklama yapan Adana Baro Başkanı Veli Küçük, baroların görevinin insan hakları, özgürlükler ve hukuk devleti ile demokrasi kavramlarına işlevsellik kazandırmak olduğunu, yargının kurucu unsurlarından olan baroların bu yüzden hedefte olduğunu söyledi. Küçük, yasanın geri çekilmesini istedi. Küçük, “Bu süreç tek adam rejiminin tüm olumsuzlukları ile birlikte tüm toplumun katmanlarını etkileyecek şekilde devam ediyor. Ülkemizin salgın ile mücadele ettiği bir dönemde halkın önceliği, ekonomik sorunlar, işsizlik, sağlıkta yaşanan sorunlarken baroları, tabip odalarını TMMOB gibi yandaş haline getiremediği meslek odalarını hedef haline getirdi” dedi.

MARDİN

Mardin Barosu, baro binası önünde yaptıkları açıklamanın ardından yürüyüşe başladı. Açıklamaya, çok sayıda avukat katıldı. Mardin Baro Başkanı İsmail Elik, insan haklarını savunan ve hukukun üstünlüğünü savunan birkaç kurum arasında baroların kaldığına dikkati çekti. Elik, iktidarın baroları da kendi amaçları doğrultusunda dizayn etmeye kalktığını söyledi. Geçirilmek istenen kanun taslağının muhatabının barolar ve avukatlar olduğunu belirten Elik, ancak bunun dikkate alınmadığını belirtti. 

Açıklamanın ardından Elik ve beraberindeki baro yönetimi, yürüyüşe başlamak için baro binasından çıktı. Polisler, "kentte eylem ve etkinlik yasağı" olduğunu belirterek, sadece baro başkanının yürümesine izin olduğunu söyledi. Tartışmanın ardından, baro başkanı ile birlikte bir grup avukatın yürümesine izin verildi. Heyet Diyarbakır yolu güzergahından Ankara yürüyüşlerini başlattı. Mardin Devlet Hastanesi kavşağına kadar yapılan sembolik yürüyüşün ardından heyet araçlarla Antep’ten yürüyecek olan heyete katılmak üzere yola çıktı.

AYDIN 

Aydın Barosu, adliye önünde bir araya geldi. Baro Başkanı Gökhan Bozkurt, taleplerini Türkiye Barolar Birliği'ne elden teslim edeceklerini paylaşarak, “Şimdilik burada açıklamadığımız etkili birçok eylemi orada hayata geçirerek, bu eylemler için tüm avukatlara destek çağrısı yapacağımızı, eylem planı çerçevesinde mücadelemizi devam ettirmek yönündeki kararlılığımızı vurgulayarak kamuoyuyla ve meslektaşlarımızla paylaşıyoruz" dedi.