AKP’nin baro planı üç kent üzerinde yoğunlaştı

AKP’nin baro planı üç kent üzerinde yoğunlaştı

Baroların yapısını değiştirmeye hazırlanan hükümet, ‘Çoklu baroyla nispi sistemi içeren karma bir model’ hazırlığında. Kulislerde yer alan bilgilere göre, avukat sayısının 5 bini aştığı illerde yeni baro kurulabilecek. Bu sayıyı aşan barolar ise İstanbul, Ankara ve İzmir.

Ankara Barosu’nun Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın LGBTİ+'lara yönelik ayrımcı ve nefret içeren açıklamalarına karşı gösterdiği tepkinin ardından hükümetin gündeme getirdiği Avukatlık Yasası'nda Değişiklik Teklifi’nde sona geliniyor. Baroların seçim sistemi ve yapısını değiştirmeye hazırlanan iktidarın, TBMM gündemine önümüzdeki günlerde gelmesi beklenen teklifin ekim ayında yapılacak baro seçimlerine yetiştirilmesi için çalışmalara devam ettiği belirtiliyor.

Yeni düzenlemeye göre avukat sayısı 5 bini aşan illerde yeni baro kurulabilecek. Yeni baro kurmak için 2 bin avukatın bir araya gelmesi şartı koşulacak. Buna göre Barolar Birliği’nin yüzde 68’ini oluşturan İstanbul, Ankara ve İzmir’de çoklu baro açılabilecek. Barolara üyelik ve baroların başvuruları kabul etme zorunluluğu olacak.

İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR

İstanbul özelinde baro sayısının 5 olabileceği, bunun 8’e kadar çıkabileceği konuşulurken, “2 bin sınırının İzmir için kolay olmayacağı” yönünde değerlendirmeler yapılıyor. Nispi temsil sistemi üzerinde tartışmalara devam edildiği ancak “çoklu baroyla nispi sistemi içeren karma bir model”in öngörüldüğü belirtiliyor.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 31 baronun başkanıyla basına kapalı düzenlediği toplantıda baro başkanları genel olarak teklifin geri çekilmesini ve kanunda değişiklik yapılacaksa bu değişikliğin barolarla görüşülerek müzakere edildikten sonra yapılmasını talep etti.

Toplantıya katılan baro başkanları, ülkenin esas gündeminin ekonomi olduğunu hatırlatarak "Gündem bu haldeyken baroların yapısının değiştirilmesine yönelik değişikliklerin ne yeri ne de zamanı. Teklif geri çekilmelidir" dedi.