AKPM'den 24 Haziran raporu: 'Eşitsiz, usulsüz, yasalara aykırı'
Genel kurulda yapılan konuşmalarda, muhalefetin seçim kampanyasında sesini yeterince duyuramaması ve devletin mali kaynaklarının iktidar partisi lehine kullanılması eleştirildi.
08-10-2018 19:47

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Genel Kurulu’nda, Türkiye’de 24 Haziran'da düzenlenen seçimlerde "adayların eşit kampanya şansına sahip olmadığı" ve "iktidar partisinin devlet olanaklarını kampanya boyunca ve seçimler sırasında kötüye kullandığı" bildirildi.
Euronews'in haberine göre, AKPM Genel Kurulu, Ukraynalı Parlamenter Olena Sotnyk tarafından kaleme alınan raporu tartışarak oybirliğiyle kabul etti.
Raporun tartışılması sırasında söz alan siyasi grupların temsilcilerinin önemli bir kısmı, seçime katılım oranının yüksek olmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, muhalefetin seçim kampanyasında sesini yeterince duyuramamasını ve devletin mali kaynaklarının iktidar partisi lehine kullanılmasını eleştiren konuşmalar yaptı.
'OHAL DEMOKRATİK MUHALEFETİ SUSTURMAK İÇİN KULLANILDI'
AKPM üyesi Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili Hişyar Özsoy, konuşmasında “OHAL koşulları yüzünden seçimlerin adil bir şekilde gerçekleşmediğini” söyledi ve "iktidar partisinin OHAL’i demokratik muhalefeti susturmak için kullandığı" görüşünü dile getirdi
'DEMİRTAŞ AYKIRI ŞEKİLDE CEZAEVİNDE TUTULDU'
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak seçimde yarıştığını hatırlatan Özsoy, Demirtaş’ın Anayasa Mahkemesi ve uluslararası hukuk kurallarına aykırı bir şekilde cezaevine tutulduğunu söyledi.
Seçim kampanyası sırasında devletin mali imkanlarının iktidar partisi lehine kullanıldığı görüşünü dile getiren Özsoy, Türkiye’de kendi partisi üyeleri de olmak üzere çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve insan hakları savunucusunun haksız yere cezaevine gönderildiğini bildirdi.
'OHAL İHLALLERE YOL AÇTI'
CHP milletvekili Haluk Koç, genel kurulda yaptığı konuşmada OHAL koşulları atında seçimlere gidilmesini eleştirdi ve OHAL’in düşünce, ifade ve toplanma özgürlüklerinin sistemli bir şekilde ihlal edilmesine yol açtığını söyledi.
Koç, CHP Enis Berberoğlu’nun uzun süre cezaevinde tutulmasını da eleştirdi. Haluk Koç, muhalefetin görüşlerinin seçim kampanyası sırasında, iktidara bağlı medya yüzünden etkili bir şekilde yansıtılamadığını söyledi.
'SEÇİM KANUNLARI ERDOĞAN VE AKP İÇİN UYGULANMADI'
Uluslararası kuruluşların uyarı ve çağrılarına rağmen seçimlerin yedinci kez uzatılmış olağanüstü hal yönetimi altında yapıldığına dikkat çekilen raporda ise, seçim kanunlarının kağıt üzerinde adil ve eşit olmasına rağmen pratikte bunların Cumhurbaşkanı ve partisi için uygulanmadığı ifade edildi.
Raporda "ittifak seçeneğinin getirilmiş olması ile birlikte yüzde 10 seçim barajının halen devam ettiği, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçunun ifade özgürlüğünü kısıtlayıcı noktalara gelebildiği, seçim kampanyalarının finansmanı konusunda yeterli şeffaflık ve hesap verilebilirliğin bulunmadığı, vatandaşlar ve uluslararası kuruluşların gözlemcilik etmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hala oluşturulmadığı, zarflarda sandık komitesi mührü konusunun tartışmalı olmaya devam ettiği, bazı sandık komitelerindeki kişilerin yasada belirtildiği gibi kura ile belirlenmek yerine yasal sürenin dışında valilerce veya bölge seçim komitelerince seçildiği” aktarıldı.
'YSK ŞEFFAF OLMAYAN KARARLAR ALDI'
Raporda ayrıca, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) şeffaf olmayan şekilde kapalı kapılar ardında kararlar almasının ve bu kararların "YSK sitesinde hangi yasal gerekçeye dayandıkları belirtilmeden sistematik ve zamanlı bir şekilde yayınlanmamasının endişelere sebebiyet verdiği" vurgulandı.
'HDP'NİN GÜÇLÜ OLDUĞU YERLERDE KATILIM DÜŞÜRÜLDÜ'
Seçim bölgelerinin ve sandıklarının birleştirilmesi ve yer değiştirmesi konusunda da YSK'nın bazı valiliklerin taleplerini yasal sürenin dışında onayladığı, bu şekilde 16 bölgede güvenlik sorunu gerekçe gösterilerek HDP'nin güçlü olduğu yerlerde katılımın düşürülmesi amacı taşıdığı görüntüsünün ortaya çıktığı ifade edildi.
'EŞİT VE ADİLANE BİR SEÇİM ORTAMI OLMADI'
Raporda 24 Haziran'a dair yapılan tespitler şöyle:
"- Eşit ve adilane bir rekabet ortamı olmadı. Adaylar için medyada hakkaniyetli sürelerle yer alma, devlet olanaklarını ve bütçesini kullanmama gibi haklara ve kısıtlamalara tabi iken bu kurallar aday olan cumhurbaşkanına uygulanmadı ve bu da ona avantajlı bir kampanya imkanı sağladı.
- Devlet kanalları en büyük muhalif parti mitinglerine dahi yer vermedi. Medyada adayların yer alma olanakları ve şekilleri aşırı derece eşitsizdi. Özellikle adaylardan tutuklu olan HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş'ın siyasi mesajlarını ülke çapında iletmesi için son derece kısıtlı imkanları oldu.
- Yasalara aykırı olmasına rağmen seçim kampanyası sırasında devlet görevlileri iktidar partisini ve adayını öven açıklamalar yaptı. Devletin ulaşım araçları aynı parti ve adayı için kullanıldı. Vatandaşlar iktidar partisinin mitinglerine yine devletin imkanları ile ücretsiz taşındı.
- Yine yasalara aykırı olmasına rağmen üst düzey askeri personel ve yargı üyelerinin seçim kampanyalarına angaje olduğunu gösteren haberler yer aldı.
- Seçim kampanyaları hükümete yakın ve kamu ihalelerine bağımlı şirketlerce kontrol edilen medyanın önemli ölçüde etkili olduğu bir ortamda yürütüldü ve bu da farklı seslerin topluma ulaşmasını kısıtladı. İnternet ve sosyal medyanın önem kazandığı bu ortamda 28 Mayıs tarihinden itibaren 2 bin 600 sosyal medya kullanıcısı hakkında terörizme destek suçlamasıyla soruşturma açıldı. Bu soruşturmalarda nefret söylemi ile devletin ve halkın birliğine bütünlüğüne karşı suç işlendiği iddiası ile 894 kişiye dava açıldı.
- Seçimin finansmanı ve bağışlara yönelik düzenlemeler çerçevesinde gerekli mal bildirimleri ve raporlar yayınlanmadı. Kanunlara harcanmayan bağışlarla ilgili hükümler konulmadı bu bağışların akıbeti açıklanmadı.
İHLALLER
- Yeni seçim düzenlemeleri ile vatandaşların adreslerinin kayıtlı olduğu yerlerin dışındaki bölgelere yönlendirilmesinin önü açıldı, ancak bu düzenlemenin kaç kişiyi etkilediği açıklanmadı.
- Seçim sandıklarına verilen oy pusulalarının sayısı, kanunlarda açıkça belirtiliyor olmasına rağmen, düzenli şekilde kayda alınmadı, bazı sandıkların açılmasında gecikme yaşandı.
- 1245 seçim sandığı gözlemlendi ve bunların yüzde 6'sında olumsuzluklar tespit edildi. Bu olumsuzlukların yüzde 12'si sandık güvenlik görevlilerinin tutumları ile ilgili oldu ve bu oranın da üçte birinde bu görevlilerin oy kullanma sürecine müdahalelerde bulunduğu belirlendi.
- Seçim sandık kurullarının dörtte birinde tutanağın hazırlanmasında sorun yaşandı ve sayımların beşte birinde boş tutanakların önceden imzalandığı veya kasıtlı olarak hatalı giriş yapıldığı görüldü ki bu seçim sürecinde ciddi bir ihlaldi.
- Sandık komitelerinin kullanılmamış materyalleri her zaman mühürlemediği görüldü. Gözlemlenen 28 sandıkta kim olduklarının anlaşılması zor yetkisiz kişiler, seçim görevlileri ve güvenlik birimleri görüldü ve bu tarz kişilerin oy kullanma sürecine müdahale ettikleri 10 vaka görüldü. Gözlemlenen 29 sandıkta çıkan sonuçlar kanun gerektirdiği halde herkesin görebileceği şekilde afişe edilmedi.
MEDYA
- Seçim sonuçlarının yalnızca Anadolu Ajansı'ndan medyaya servis ediliyor olması birçok siyasetçi ve sivil toplum kuruluşu tarafından eleştiri kaynağı oldu.
Gözlemlenebildiği kadarıyla en az 15 seçim sandığında uluslararası gözlemcilere görevlerini yapmaları için emniyet güçleri veya sandık komitelerince müsaade verilmedi."
İLGİLİ HABERLER
Erdoğan için kapatılan yoldan ambulansın geçmesine izin verilmedi
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Bursa’ya gitmesi üzerine trafiğe kapatılan cadde üzerinde bulunan ambulans dakikalarca bekletildi, sürekli sirenleri çalmasına rağmen yol trafiğe açılmadı ve hasta uzunca bir süre hastaneye ulaştırılamadı.
16-02-2019 00:55
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gittiği her yerde olduğu gibi bugün Bursa'ya yaptığı ziyarette de tüm merkezi yollar trafiğe kapatıldı. Erdoğan için kapatılan Bursa Atatürk Caddesi üzerindeki ambulans, içinde hasta varken dakikalarca beklemek zorunda bırakıldı ve Bursa Devlet Hastanesi’ne ulaştırılamadı.
SÜREKLİ ÇALAN AMBULANS SİRENİNE RAĞMEN POLİS YOLU AÇMADI
AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın cuma namazını Ulucamii’de kılmak istemesi üzerine saatlerce kapalı olan Atatürk Caddesi trafiği Cemal Nadir Caddesi’nden Bursa Devlet Hastanesi istikametine doğru yönlendirildi, bu nedenle kilometrelerce uzayan kuyruklar oluştu. Oluşan trafik sıkışıklığına giren ve acil hasta taşıyan bir ambulans, yurttaşların tepkilerine rağmen yolu açmayan trafik polisleri nedeniyle Bursa Devlet Hastanesi’ne dakikalarca ulaşamadı.
YURTTAŞLAR TEPKİ GÖSTERDİ
Bursa Muhalif’te yer alan habere göre ambulansın yolun açılması için sirenlerini çalıştırmasına rağmen yolu trafiğe açmayan polise yurttaşlardan tepki geldi. Onlarca yurttaşın araçlarından inerek polise tepki göstermesine rağmen verilen talimat gereği yolu açamayan polislerle halk arasında gerilim yaşandı.
Erdoğan: Yeni askerlik sistemi ‘6-9-12’ olarak belirlendi
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yeni askerlik sisteminde sürekli bedelli uygulanacağını belirterek ‘6-9-12’ sistemine geçileceğini açıkladı.
16-02-2019 00:40

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan askerlik süresiyle ilgili olarak belirli bir noktaya gelindiğini ancak son noktanın konmadığını aktardı.
Erdoğan, temel eğitimin üç ay olacağını söylerken yedek astsubaylık sistemine de geçileceğini kaydetti.
Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:
"Askerlikte belli noktaya gelindi. Yeni askerlik sistemi çalışmalarında milletimizin askerlikten bağlarını koparmadan TSK’nın ihtiyacının karşılandığı, bunun yanında yükümlü her vatandaşın askerlik eğitimi kamuoyunda olumlu algı uyandıracak bir sistem oluşturmayı hedefledik. İş belli bir aşamaya geldi. Burada ‘2- 6-9-12’ demiştim ama bu ‘6-9-12’şeklinde belirlenmiş vaziyette. Bunların içerisinde er-erbaş durumu söz konusu. Yedek subaylık aynı şekilde söz konusu. Bunların yanında yedek astsubaylık da söz konusu. Bunlar olacak. Burada özellikle ihtiyaca göre bazı adımlar atılacak. Bedelli askerlik var, dövizle de var. Döviz neyse karşılığı Türk Lirası olacak. 12 ayı yedek subay olarak da gündeme getiriyoruz. Yedek subaylık olayını ciddi manada önemsiyoruz. Yetişmiş insandan TSK’da istifa etmemiz lazım. 12 olarak gözükse de bunun bir ayı zaten izin olarak geçiyor.
Burada üç ay temel eğitim var. Bunun yanında özellikle ücretler noktasında bu eğitim dönemi, belli bir ücret kendilerine ödenecek. Burada hassas bir şey var. Bedelli ve dövizli. Buradan elde ettiğimiz gelirle er-erbaş, astsubay, yedek subay, yedek astsubay, bütün bunların ücretleri belirleme noktasında çalışmalar yapıldı.
Personel kaynağı noktasında herhangi bir sıkıntıya girmeyeceğiz. Bedelli askerlikte bu planlamayla geçmiş oluyoruz. Dövizlide aynı şekilde önüne geçmiş oluyoruz. Bu sistem ne üzerine çalışacak? TSK’nın ihtiyacı nedir? Öngörülebilir olmak önemli. Süreklilik ifade edecek bu planlama. Eğitim ve mesleki gelişim ihtiyacı. Özellikle yeni askerlik sistemimizin sistem olarak alt başlıklarını oluşturuyor. Bedelli ve dövizde soru işareti kalmayacak. Sabit fiyat üzerinden gidecek. ‘Şu kadar avro’ mu dendi? Onun karşılığında TL ne ise bedelli askerliğe katkısı o olacak. Ama dediğim gibi ‘6-9-12.’Yükümlü erbaş-er. Yedek subay-yedek astsubay olacak. Bu şekilde yeni düzenlemeyi bitirmiş olacağız.”
Metris Cezaevi'nde yangın çıktı
İstanbul Metris Cezaevi'nde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı.
15-02-2019 22:27

Edinilen bilgiye göre Cezaevi'nde akşam saat 21:00 saatlerinde bilinmeyen bir sebeple yangın çıktı. Yangına cezaevi görevlileri ve itfaiye müdehale etti. Özel Harekat ve Çevik Kuvvet ekipleri ile içeriye ambulansların girdiği görüldü.
Alınan bilgilere göre cezaevinde hırsızlık suçundan tutuklu ve hükümlü mahkumların kaldığı koğuşta çıkan yangında ölü ve yaralı bulunmazken 27 kişinin dumandan ekilendiği söyleniyor.
Yangın söndürülürken 3 mahkum ve bir infaz ve koruma memuru hastaneye kaldırıldı.
BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA
Olaya ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yazılı açıklama yapıldı.
Ceza İnfaz Kurumu personeli ve Cezaevi Tabur Komutanlığı görevlilerince olaya süratle müdahale edildiği, itfaiye görevlileri ile birlikte yangının diğer koğuşlara sıçramadan söndürüldüğü vurgulanan açıklamada, "Dumandan etkilenen 3 tutuklu ile görevli bir infaz ve koruma memuru tedbir amaçlı olarak hastaneye sevk edilerek, sağlık kontrolleri gerçekleştirilmiştir. Cezaevinde İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü tarafından her türlü güvenlik önlemleri alınmıştır. Olaya ilişkin adli ve idari soruşturma başlatılmıştır." denildi.
Yangının çıkış sebebi hakkında henüz bilgi verilmedi.
Yavru köpeği diri diri yaktılar
Adana Kozan'da yavru bir köpek çalılıkların arasında sakladığı sırada diri diri yakıldı.
15-02-2019 21:51

Adana'nın Kozan ilçesinde yavru bir köpek saklandığı çalılıkların arasında kimliği belirlenemeyen kişi yada kişiler tarafından diri diri yakıldığı bilgisine ulaşıldı.
Edinilen bilgiye göre Tavşantepe Mahallesi Uyuzpınar mevkiinde yavru bir köpeği kovalayan çocuk grubu çalılıkların arasına kaçan köpeği çıkarmak istediler. İddiaya göre çocuklardan birinin çalılıkları ateşe vermedi sonrası alevlerin arasında kalan yavru köpek diri diri yandı. Çocukların ise olay sonrası kaçtığı belirtildi.
'HA BİR YAVRU KÖPEĞİ YAKMIŞSIN HA DA BİR İNSAN YAVRUSUNU'
Olayı fark eden vatandaş Mustafa Gelebek alevlerin oldukça büyük olduğunu ve müdehale edilmesinin imkansız olduğunu belirterek "Bu nasıl bir vicdan, ha bu yavru köpeği yakmışsın ha da bir insan yavrusunu yakmışsınız, bu olay gözlerimin önünden hiç gitmiyor. Bu gece nasıl uyuyabileceğim onu düşünüyorum?" dedi.
Gelebek, "Akşam saatlerinde çocukları okuldan aldım eve dönerken burada bir ateş yandığını fark ettim. Yani normalde herhalde çalılıkları yakmışlar diye düşünmüştüm sonra dolmuşun burada durduğunu fark ettim ve arkadaşların bu tarafa doğru koşarak geldiğini görünce Allah korusun çocuklara filan mı bir şey oldu diye düşündüm. Sonra arabamı park ettim bende koştum. Arkadaşlarla hep beraber geldik ve burada bir köpek yavrusunun olduğunu gördük. İçimiz parçalandı, yardım etmeye çalıştık ama çok alevlenmişti yapabilecek bir şey yoktu. Elimizden bir şey gelmedi. Durum bu" şeklinde konuştu.
'NASIL BİR CANİLİK DİYE DÜŞÜNÜYORUM'
Gelebek konuşmasına şöyle devam etti: "Duyduğumuz kadarıyla çocuklar ateşi yakmışlar ve kaçmışlar. Benim duyduğum kadarıyla galiba çocuklar köpeği kovalamışlar, köpek çalılıkların içine saklanmış. O arada çocuklar çalılığı ateşe vermişler. İçimiz parçalandı. Bunlarda bir canlı. Bende iki çocuk babasıyım. Bu da bir canlı benim çocuklarımda canlı. Gerçekten bu görüntüyü gördükten sonra ben bu gece nasıl uyurum bilmiyorum. Gözümün önünden gitmiyor. Burada yoğun bir şekilde sokak köpekleri var buna da bir önlem alınması gerektiğini düşünüyorum. Ne kadar biz bir şey yapmaya çalışsak ta böyle olaylar meydana geliyor. Bu çocuklar nasıl bir şartlarda yetiştiriliyor da böyle olaylar meydana geliyor. Yani nasıl bir canilik diye düşünüyorum bu insanlar nasıl bir eğitim alıyorlar? Aile eğitimi mi okul eğitimi mi yani her şey göz önünde çocukların böyle bir şey yapmış olabileceklerine söyleyecek bir söz bulamıyoruz. Ha şurada yatan yavru bir köpek ya da bizim çocuklarımız yani bunlarında doğadaki diğer canlılardan bir farkı yok sonuçta. Yeni nesillere gerekli eğitimin verilmesi lazım. Bunlara bir çözüm bulmamız lazım. Biz öncelikle anne baba olarak çocuklarımızı nasıl yetiştireceğiz bunu düşünmemiz lazım."
Songül Tunçdemir ve Tarık Kaya tutuklandı
PSAKD Kartal eski Şube Başkanı Songül Tunçdemir ve Eğitim-Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.
15-02-2019 20:07

İzel Sezer - @izelsezer
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kartal eski Şube Başkanı Songül Tunçdemir ve Eğitim-Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya, Malatya Adliyesi'nde çıkarıldıkları mahkeme tarafından tutuklandı.
PSAKD Kartal eski Şube Başkanı Songül Tunçdemir ve Eğitim-Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya'nın, Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin denetimli serbestlik şartı ile serbest bırakılması kararına savcı itiraz etti. Savcının karara itiraz etmesinin ardından Tunçdemir ve Kaya tutuklandı.
ÖNCE DENETİMLİ SERBESTLİK, SONRA TUTUKLAMA
Üç gün önce İstanbul’da gözaltına alınan ve 2011 yılında 3 dönem PSAKD Malatya Şube Başkanı olan Songül Tunçdemir, Eğitim-Sen Malatya Şube Eş Başkanı Tarık Kaya, Arguvan PSAKD Şube Başkanı Ümit Adıgüzel ve HDP üyesi 11 kişi Malatya Adliyesi’ne sevk edildi.
Malatya Adliyesi savcılığında ifadeleri alınan Songül Tunçdemir, Tarık Kaya, İbrahim Erdoğan, Ekrem Bilgiç ve İbrahim Gökçek tutuklama talebi ile 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sevk edildi. 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde alınan ifadelerinin ardından Songül Tunçdemir ve Tarık Kaya için ise denetimli serbestlik şartı ile serbest bırakılmasına karar verildi.
Songül Tunçdemir ve Tarık Kaya için 2. Ağır Ceza Mahkemesi hakimin verdiği denetimli serbestlik kararına itiraz eden savcı yeniden tutuklanma kararı çıkardı. Savcılığın verdiği kararın ardından Songül Tunçdemir ve Tarık Kaya tutuklandı.
PSAKD Arguvan Şube Başkanı Ümit Adıgüzel’in aralarında bulunduğu 10 kişi ise denetimli serbestlik şartı ile serbest bırakıldı.
'SONGÜL TUNÇDEMİR DEMOKRATİK ALANDAKİ ÇALIŞMALARINA HEP DEVAM ETTİ'
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, konuya ilişkin İleri'ye verdiği demeçte Songül Tunçdemir'in tutuklanmasına ilişkin "PSAKD ve Eğitim-Sen'de yaptığı çalışmalar ve demokratik alanda sürdürdüğü mücadele sebebiye gözaltına alındı ve tutuklandı. Songül Tunçdemir dışında adli kontrol şartıyla serbest bırakılan arkadaşlarımız da var fakat savcılık Songül Tunçdemir'in denetimli serbestlik kararına itiraz etti. Bir üst mahkemece de tutuklandı" dedi.
Tunçdemir'in Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildiğini söyleyen Kaplan, Tunçdemir'in aynı zamanda tek başına yaşadığını ve geçimini de zor şartlar altında sürdürdüğünü; bu şartlara rağmen demokratik alandaki çalışmalarına hep devam ettiğini söyledi.
'MÜCADELE ETMEK İSTEYEN KİM VARSA HAYATLARINI CEHENNEME ÇEVİRMEK İÇİN ANT İÇMİŞ GİBİLER'
Gani Kaplan, tutuklamalara ilişkin "Özellikle 15 Temmuz'dan bu yana ülke yarı açık cezaevine çevrilmek istenmektedir. Öncesinde de bizler, kurumlarımıza, değerlerimize ve mücadelemize olan saldırıları biliyoruz. Bugünkü yaşam koşullarında mücadele etmek isteyen kim varsa hayatlarını cehenneme çevirmek için ant içmiş gibiler. Böylesi darbe zamanlarında bile görülmüş bir şey değildir. Fakat ne olursa olsun bizler demokratik alandaki mücadelemize devam edeceğiz" dedi.
Bir aylık bebeğe annesinden çamaşır suyu ve jiletle işkence
Avcılar'da yaşayan Elif K. 1,5 yaşındaki kızına vücuduna çamaşır suyu enjekte ederek ve jiletle keserek işkence yaptığını itiraf etti.
15-02-2019 17:40

İstanbul Avcılar'da Elif K.'nin 1,5 yaşındaki kızı Eylül Miray'ın vücuduna şırıngayla çamaşır suyu ve sıvı sabun enjekte edip, jiletle vucudunun çeşitli yerlerini keserek işkence yaptığı ortaya çıktı.
Doktorların şüpheleri üzerine son 6 ayda 2 kez gözaltına alınıp suçunu inkar ettiği için serbest bırakılmış olan kadın, 1 hafta önce polis merkezine gelip suçunu itiraf etti. İtirafı üzerine tutuklanan 29 yaşındaki kadın ifadesinde "Kızıma bir türlü ısınamadım, ölmesi için yaptım." dedi.
12 yıllık evli Elif K. ve Eray K. çiftinin üçüncü çocukları olan Eylül Miray, çiftin diğer çocuklarına göre sürekli hastalanmaya başlamıştı. 1 aylıkken kulaklarından ve göbek deliğinden kan gelen bebeği babası doktorlara götürdü ancak Miray bebeğe teşhis konulamadı.
Bebeğin geçtiğimiz Ağustos ayında durumu ciddileşti. Henüz 9 aylık olan Miray bebek Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Pediatri Acil Servisi'ne kaldırıldı. Kafatası ve karnında çatlaklar, vücudunun belli yerlerinde çizikler ve morluklar gören doktor şüphelenerek durumu Fatih Emniyet Müdürlüğü ekiplerine bildirdi.
6 AYDA 2 KEZ GÖZALTINA ALINIP SERBEST BIRAKILDI
Savcılık tarafından "eziyet ve işkence" suçundan soruşturma başlatılan Elif K. gözaltına alınarak Avcılar Polis Merkezine teslim edildi. Buradaki ifadesinde suçlamayı kabul etmeyen kadın serbest bırakıldı.
Ancak Miray bebek, aynı şikayetler ile Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi'ne götürüldü. Anne Elif K. bir kez daha gözaltına alındı fakat yine serbest bırakıldı.
Bu sırada Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde bebeğin tedavisine devam eden bir doktor annenin odaya girmesini yasakladı. Kadının odaya giremediği süreçte bebeğin iyileşmeye başladığı görülünce şüpheler tekrar anne Elif K.'ya çevrildi.
YAVAŞ YAVAŞ ÖLMESİNİ İSTEMİŞ
Yakalanacağını farkeden kadın 9 Şubat günü Avcılar Polis Merkezi'ne teslim oldu.
Daha önceki suçlamaları kabul etmediğini ancak bebeğine işkence yaptığını söyleyen Elif K. bebeğin doğduğu günden bu yana şırınga ile çamaşır suyu ve sıvı sabun enjekte ettiğini, kafatası ve vücudunun çeşitli yerlerini jiletle kestiğini böylelikle yavaş yavaş ölmesini planladığını söyledi. Hatta bebeğin hastanede yattığı bir dönemde yine sıvı sabun enjekte ettiğini de söyledi.
Savcılığa sevk edilen kadın, buradaki ifadesinde de kızının doğduktan sonra solunum sıkıntısıyla 1 ay hastane de yattığını söyledi.
'KIZIMI SEVEMEDİM, ONA ISINAMADIM. İŞKENCE YAPMAYA KARAR VERDİM'
“Kızımı sevemedim, ona ısınamadım. İşkence yapmaya karar verdim. Bir aylıktan itibaren düzenli olarak şırınga iğnesi ile ağzının içine, burun içine, kulak içine, göbek deliğine batırarak vücudundan kan gelmesini sağladım. Sonrasında hastaneye götürüp tedavi ettirdim. Taburcu olup eve geldiğinde de aynı şekilde şırınga iğnesi ile vücudunun çeşitli yerlerini kanatarak, kafatasına, gözlerinin ortasına, bacaklarına, kollarına, göğüs kısmına jiletle kesikler atarak eziyet etmeye devam ettim. Hastanede tedavi gördüğü sırada tuvaletten şırıngaya doldurduğum sıvı sabunu damarından enjekte ettim. Evde de çamaşır suyunu yine şırıngayla damarından verdim. Bu süreç kızım bir aylıktan itibaren başladı. Hakkımda soruşturma açılmıştı ama ben inkar etmiştim. Eziyeti ailemdekiler uyuduğu sırada ya da görmedikleri anda yapıyordum." ifadelerini kullanan Elif K. şuan da 1,5 yaşında olan bebeğine sistematik olarak işkence ve eziyet yaptığı gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Babası Eray K. ile yaşayan Miray bebek ise sağlığına kavuşmaya başladı.