AKP’liler Arasında ‘Havlama’ Polemiği

AKP’liler Arasında ‘Havlama’ Polemiği

11. Cumhurbaşkanı’na ‘hain’ diyen AKP’li Hamza Dağ’ı Abdullah Gül’ün koruma müdürü Çangal böyle yanıtladı: ‘Şahsiyet ve onur yoksunu, havlayan her ite, köpeğe kemik atacak değiliz.’

AKP, Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’ın “hain” suçlaması nedeniyle bayrama 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül üzerinden kavgayla girdi. Gül cephesinden Dağ’a “havlayan köpek” yanıtı geldi.

AKP ile Gül arasında Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’ndan bu yana süren mesafeli ilişki cumartesi günkü kongrenin ardından bir kez daha gerilimli bir hal kazandı.

24 Haziran seçimlerinde Millet İttifakı’nda yer alan Saadet Partisi’nin genel başkanı Temel Karamollaoğlu, Gül’ün cumhurbaşkanı adaylığı için girişim başlattığında AKP ile ilişkiler yeniden gerilmişti. Bu dönemde Gül’ün Erdoğan’a rakip olarak muhalefetin adayı olma olasılığı gündeme gelince, dönemin Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın, 11. Cumhurbaşkanı’nın İstanbul’daki çalışma ofisine programda olmayan bir ziyarette bulunmaları büyük tartışma yaratmıştı. Aynı dönemde AKP içinden de Gül’e yönelik sert suçlamalar yöneltilmişti. Daha sonra “Geniş mutabakat oluşmadığından aday değilim” açıklaması üzerine de Gül, AKP’lilerce “Erdoğan’a karşı aday olmak istedi” şeklinde eleştirilmişti.

‘HAİN, HAVLAYAN’ POLEMİĞİ

AKP ile Gül arasında seçim sonrası sessiz seyreden ilişkiyi, kongrenin ardından, AKP’li Hamza Dağ’ın İzmir’de yaptığı açıklama yeniden gerginleştirdi. Hamza Dağ, Gül için “Son aday olacağı güne kadar parti kurucusudur, büyüğümüzdür diye sesimiz çıkmadı ama Erdoğan karşısına aday çıkmayı düşünecek birisi haindir” dedi. Bu, AKP içinden bugüne kadar Gül’e yönelik en ağır suçlama niteliğini kazandı. Ancak Gül cephesinin buna aynı tondaki, hatta daha ağır yanıtı gecikmedi. Dağ’a, İzmir’deki açıklamasından çok kısa bir süre sonra, Gül’ün koruma müdürü Osman Çangal yanıt verdi. Çangal, Twitter hesabından, “Şahsiyet ve onur yoksunu havlayan her ite, köpeğe kemik atacak değiliz...” dedi. Gül’ün en yakınındaki isim olan Çangal’ın tweeti’ne, Tayyip Erdoğan’ın bu tür konuşmalar yapan AKP yöneticilerine karşı yaptırımlarda bulunması gerektiği yönünde yorumlar da geldi.

Çevresi, Osman Çangal’ın yanıtı dışında AKP yönetici ve milletvekillerinden gelen bu tür eleştiri ve hakaretlere karşı önceden olduğu gibi bizzat Gül’ün kendisinin bir yanıt vermeyeceğini ifade etti. Gül, önceki gerilimli süreçlerde de kendisine yönelik isimli ya da isimsiz partili açıklamalarına karşı bizzat Erdoğan’a seslenerek, “şahsına yönelik hakaretlerde bulunanlar hakkında gereğinin yapılmasını” istemişti.

‘AKTİF SİYASETİN İÇİNE Mİ ÇEKİLMEK İSTENİYOR?’

Gül cephesinde olay, bu boyutunun yanı sıra, zamanlaması ve arka planındaki siyasi hesaplar açısından da değerlendiriliyor. Gül’ün “11. Cumhurbaşkanı olarak ülkenin sorunları ile ilgili görüşlerini ifade etmek dışında siyasi bir pozisyonu olmadığı”, bu çerçevede aktif siyasetin dışında yer aldığına dikkat çekiliyor. Bu tür hakarete varan davranışlarla “Acaba aktif siyasetin içine mi çekilmek isteniyor” sorusu da Gül cephesinde tartışılıyor.

ÖMER ÇELİK ‘TASVİP ETMİYORUZ’ DEMİŞTİ

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, 11. Cumhurbaşkanı Abdullal Gül’e yönelik “hain” ifadesini kullanan Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ için “Eleştiri sınırlarını aşan, aşırı ifadeleri tasvip etmiyoruz. Dolayısıyla tasvip etmediğimiz, doğru bulmadığımız bir ifade ortaya çıkmıştır” açıklamasını yaptı.