AKP'li Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girdi

AKP'li Üsküdar Belediyesi, Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girdi

AKP'li Üsküdar Belediyesi, bir süredir çevrecilerin direnişine şahit olan Validebağ Korusu'na bu sabah saatlerinde iş makineleriyle girerek moloz ve kum döktü. Haberi alan çevre sakinleri koruya giderken, mücadele çağrısında bulunuldu.

İleri Haber

AKP'li Üsküdar Belediyesi, İstanbul'da bulunan ve 'Düzenleme ve Rehabilitasyon' iddiasıyla bir süredir ranta açılmaya çalışılan ve Validebağ Korusu'na bu sabah saatlerinde iş makineleriyle girdi. Çevrecilerin uzun süredir talanı önlemeye yönelik mücadelesinin devam ettiği Validebağ Korusu'na giren belediye çalışanları, 'peyzaj' iddiasıyla moloz ve kum döktü.

Sabah saat 5 sularında koruya polislerle birlikte gelen belediye çalışanlarının yol yapmak için çalışmaya başladığı belirtilirken, yaşananları haber alan çevre sakinleri ve çevreciler de birinci dereceden sit alanı durumundaki Validebağ Korusu'na gitti. Duruma tepki gösteren çevre sakinleri çalışmalara engel olmaya çalışırken, polis eşliğinde çalışmaların devam ettiği öğrenildi. 

Validebağ Savunması'yla dayanışmak üzere Koru'ya giden CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, ¨Burada bulunan yurttaşlar direnme hakkını kullanmıyor, tüm İstanbulluların soluma ve yaşama hakkını savunuyorlar¨ dedi.

'HUKUKSUZ SÜRECİN BİR AN ÖNCE BİTMESİNİ İSTİYORUZ'

CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Güler Işıkcevahir ise şöyle konuştu:

¨Konuyu yakından takip ediyoruz. Doğal bir sit alanı olan korumuzu maalesef ki Millet Bahçesi projesi ile doğal olmayan park görünümünde yapmaya çalışıyorlar. Hukuki süreç ile de 3 kez durdurulmasına rağmen doğal olmayan bir toprak dökülerek burada doğaya karşı bir suç işleniyor. Bizler de Validebağ Gönüllüleri'nin hukuki mücadelesine katkı sunmak adına buradayız. Bu hukuksuz sürecin bir an önce bitmesini istiyoruz.¨

"EN TEHLİKELİ YANI HUKUK TANIMAZLIK"

Koru'da açıklamalarda bulunan TMMOB üyesi Yüksek Mimar Mücella Yapıcı da "Doğayı unutun. Hepiniz için önemli olan hukukun kararlarına uyma ihlali. Burada idare ben ne hukuku, ne Danıştay'ı, ne Anayasa'yı, ne kanunu hiçbir şeyi takmam diyor. Bu olabilir bir şey mi? En tahlikeli olan yanı bu." ifadelerini kullandı.

DÖKÜLEN TOPRAKLAR İNSAN ZİNCİRİ İLE TAŞINDI

Belediye tarafından dökülen topraklar, Koru'da bulunan yurttaşlar tarafından toplanırken, kurulan insan zinciriyle alanın dışına taşındı.

GERGİNLİK YAŞANDI

Koru'ya dökülen molozları kaldırmak isteyen Validebağ gönüllülerine müdahale edilmesi sonrasında yurttaşlar ile zabıta müdürü arasında gerginlik yaşandı.

VALİDEBAĞ SAVUNMASI'NDAN AÇIKLAMA

Sabah saatlerinde yaşananlara ilişkin Validebağ Savunması'nın Twitter hesabından açıklama yapılırken, "Validebağ Üsküdar Belediyesi’nin çöplüğü değildir! Her ağacın dalının tek tek korunması gereken Validebağ Koru'suna şafak baskınıyla moloz dökmek hiçbir şekilde açıklanamaz!" denildi. Sonrasında yapılan paylaşımda da "Üsküdar Belediyesi doğa katliamına devam ediyor! Yeni kamyonlar koruya girmeye devam ediyor¨ ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

2014 yılında iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018 yılında hazırlanan Millet Bahçesi Projesi de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu'nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte 'Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi' gerçekleştireceklerini duyurmuş, bunun üzerine mahalle sakinleri de koruda nöbet başlatmıştı.

İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'na ilişkin 'Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı'nın yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. 

DAHA FAZLA