AKP'li Numan Kurtulmuş, 'Seçim barajını düşürmeyi hep savunduk' dedi, arşiv yalanladı!

AKP'li Numan Kurtulmuş, 'Seçim barajını düşürmeyi hep savunduk' dedi, arşiv yalanladı!

Kurtulmuş’un sözlerine rağmen 19 yıldır iktidarda olan AKP’nin seçim barajının düşürülmesi için hiçbir girişimde bulunmadığı bilinirken, barajın korunması da sürekli savunuldu.

AKP’li Numan Kurtulmuş, seçim barajının düşürülmesi gerektiğini söylerken 19 yıldır iktidarda olan AKP’nin seçim barajını düşürmeyi öteden beri savunduğunu öne sürdü. Arşiv ise Kurtulmuş’un söylediklerinin pek de öyle olmadığını kanıtladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün İnsan Hakları Eylem Planı’nı açıklamıştı. Bugün konuya ilişkin iktidar mensuplarından açıklamalar geldi. Konuyla ilgili bir canlı yayında açıklamalarda bulunan AKP Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, seçim barajının bir kıymeti kalmadığını öne sürdü.

Partiler nihayetinde barajı ittifakla aşıyorlar. Hatta başka bir partinin listesinden seçiliyor. Baraj konusunun da tartışılması lazım. Barajların da aşağıya çekilmesinin Türkiye demokrasisi açısından faydalı olacağını düşünüyorum” diyen Kurtulmuş, sözlerinin devamında ise AKP’nin daha önce de gündeme getirdiği, ancak muhalefetin tepkisini çeken ‘daraltılmış bölge’ önerisini yineledi.

Kurtulmuş, “Daraltılmış bölge... 5 olur, 7 olur başka rakam olur. Onlarca insan arasından seçim yapmaktansa küçük siyasal çalışma alanlarının olması lazım” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 10 BARAJINI DÜŞÜRMEYİ ÖTEDEN BERİ SAVUNDUK’

Kurtulmuş, açıklaması sırasında yüzde 10 barajının çok yüksek olduğunu öteden beri savunduklarını da iddia etti.

ARŞİV YALANLADI

Kurtulmuş’un sözlerine rağmen 19 yıldır iktidarda olan AKP’nin seçim barajının düşürülmesi için hiçbir girişimde bulunmadığı bilinirken, barajın korunması da sürekli savunuldu. Erdoğan, 26 Temmuz 2013’te konuya ilişkin şunları söylemişti:

“Eğer bizim şu son 10,5 yıl Türkiye bir güveni, istikrarı yakalamışsa, gerek demokraside gerek ekonomide bir güven ve istikrar varsa, bunun en önemli sebebi, koalisyonların olmadığı bir hükümet yapısıdır.

Türkiye'de koalisyonların olduğu hükümet yapısında da ülkemizin nasıl geri gittiği de hepimizin malumudur. Bunları gözardı etmemiz anlamsızdır. Biz, ülkemize bu tür sancıları çektirmek istemiyoruz. Milletimizin birliğinin, beraberliğinin, dayanışmasının demokratik ve ekonomik alandaki yakaladığı şu performansı kaybetmesini de istemiyoruz. Onun için tecrübe edilmiş, yaşanmış olan bu süreci devam ettirmek istiyoruz. Bu barajlarla ilgili düşüncem.”

ADALET BAKANI GÜL: BARAJIN BİR ANLAMI KALMADI

Sabah saatlerinde Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, İnsan Hakları Eylem Planı'nın iki yıllık uygulama süreci olduğunu söyledi.

Seçim barajı konusuna değinen Gül, “Bir, 12 Eylül'den sonra çıktı, değişiklik olmakla birlikte daha siyasal katılımı öngören, katılımcı bir Siyasi Partiler Kanunu'na, Seçim Kanunu'na ihtiyaç var. İki, Anayasa değişti, buna uyum yapma anlamında, artık şu anda baraja ihtiyaç var mı? Yani istikrar sağlanıyor. Bu konuda baraj olacak mı ya da ne kadar olacak? Bunlar, elbette Meclisin takdiri ama yönetimde istikrar, Anayasal güvenceye tabi olduğu için ben barajın da artık bir anlamının olmadığını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılacak değişikliklerin ittifakları etkileyip etkilemeyeceğine dair soru üzerine ise Gül, "Önce yapılacak değişiklik burada önemli. Nasıl bir değişiklik olacak, ittifaklara nasıl yansır, o siyasi partilerin bir şekilde kendi verecekleri bir karar. İttifaklarla ilgili o biraz, siyasal katılımdır, tercihtir. Burada daha çok seçim sistemi, barajlar ve diğer katılımla ilgili başlıklar olacak” yanıtını verdi.