AKP’li isme milyonlarca liralık ihale

AKP’li isme milyonlarca liralık ihale

AKP’li Ersin Can Alas’ın, AKP’li belediyelerden milyonlarca liralık ihale aldığı ortaya çıktı

Ersan Kınık - @ErsanKinik

AKP’li Eyüpsultan Belediyesi’nin, AKP Eyüpsultan Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ersin Can Alas’ın şirketine yüzbinlerce liralık ihale verdiği ortaya çıktı.

İstanbul’da AKP’li Eyüpsultan Belediyesi, AKP Eyüpsultan Gençlik Kolları yöneticilerinden Ersin Can Alas’ın şirketine yüzbinlerce liralık ihale verdiği ortaya çıktı. Elektronik Kamu Alımları Platformunda yer alan bilgiye göre 19 Kasım 2021 tarihinde “Mıcır Temini(Nakliye Dahil) Mal Alımı İşi” adı altında ihale düzenledi. İhale 379 bin 500 TL karşılığında İlkelim İnşaat Turizm Peyzaj Şirketine verildi.

Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde yer alan bilgiye göre, Eyüpsultan Belediyesi’nden milyonlarca liralık ihale alan İlkelim İnşaat Turizm Peyzaj Şirketi, AKP Eyüpsultan Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ersin Can Alas’a ait. 2017 yılında şirkete ortak olan Alas, 17 Ekim 2018 tarihi itibariyle şirketin tek sahibi olarak gözüküyor.

İNŞAAT DEMİRİ DE SATIYOR KENT TEMİZLİĞİ DE YAPIYOR

AKP’li Alas’ın şirketinin aldığı ihaleler bununla sınırlı değil. Eyüpsultan Belediyesi, Alas’ın şirketinden 2020 yılında ahşap lambiri ve kereste, Pe 100 mavi boru, inşaat demiri gibi çeşitli malzeme alımlarının yanı sıra 2017 yılında da 5 aylığına 2 milyon 224 bin 375 TL karşılığında iş makinesi kiraladı.

Öte yandan şirket, 2017 yılında Kocaeli’deki AKP’li Başiskele Belediyesine bağlı Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından yapılan kent temizliği ihalesini  2 milyon 249 bin 431 TL karşılığında, AKP’li Kartal Belediyesi tarafından yapılan “Personel servis hizmeti alımı” ihalesini ise 339 bin 570 TL karşılığında aldı. AKP’li Alas’ın, şirkete ortak olduktan sonra AKP’li belediyelerden toplamda 6 milyon 102 bin TL değerinde 7 ihale aldığı belirlendi.

TARTIŞMALI 21/F MADDESİ

Şirketin aldığı 7 ihaleden 6’sı pazarlık usulü ile gerçekleştirildi. Kamu İhale Kanunu’nun 21. Maddesinin F fıkrası kapsamında pazarlık usulü ile gerçekleştirilen ihaleler, ihalenin gerçekleştirildiği yıl için belirlenen limite göre yapılıyor ve bu limit dahilinde kamu kurumları, açık ihale yapmak zorunda olmadan ihaleye dilediği firmaları davet edebiliyor. 21/F pazarlık usulü ihale limiti ise 2021 yılı için 404.732 TL olarak belirlenmişti. Yani kamu kurumları, 404.732 TL ve altındaki tutarlar için 21/F ile ihale düzenleyebiliyor. Bu durum da beraberinde “işi istenilen firmaya verilmesi” tartışmalarını ortaya çıkarıyor.