AKP'li belediye tesis yapılacağı gerekçesiyle TCDD arazisini aldı
Pendik Belediyesi'nin arazi karşılığı daire vereceği belirtildi.
Pendik Belediyesi, TCDD’nin milyonlarca lira değerindeki 2 bin metrekarelik arazisini dini ve sosyal tesis yapılacağı gerekçesiyle aldı ve karşılığında 7 daire vereceği belirtildi.
AKP yönetimindeki Pendik Belediyesi meclisinin haziran ayı oturumunda, hukuk komisyonunun teklifi görüşüldü. Teklifte, Pendik Batı Mahallesi’ndeki Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na (TCDD) ait yaklaşık 2 bin metrekarelik arazinin, üzerindeki tarihi ahşap köşk ve diğer yapılar ile birlikte belediyeye devredileceği belirtildi.
Belediyenin de bunun karşılığında TCDD’ye Kurtköy’deki 7 dairesini vereceği ifade edildi. Söz konusu arazide yer alan tarihi köşkün daha önce TCDD lojmanı olarak kullanıldığı, 1910 yılında inşa edildiği ve 2000 yılında da tescil edildiği öğrenildi. Köşkün akıbetine ilişkin ise bir detay paylaşılmadı.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre belediye, bu takası yapma amacını da "Söz konusunun alanın kullanım açısından oldukça büyük ve uygun konumda olması, bölgede dini tesis, yurt, sosyal ve kültürel tesis alanına ihtiyaç olması" şeklinde açıkladı. Tartışma yaratacak teklif CHP’li meclis üyelerinin itirazına rağmen AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oy çokluğuyla kabul edildi. Daha önce de AKP’li Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin’in park alanını kebapçıya kiraya vermesi, 7 başkan danışmanı olduğunun ortaya çıkması ile gündem olmuştu.
KOCA'NIN KURUCUSU OLDUĞU HASTANEYE TAHSİS
Ankara Tren Garı kampüsü içerisinde bulunan TCDD’nin tarihi misafirhane ve müze binalarının da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kurucusu olduğu Medipol Üniversitesi’ne tahsis edilmesi büyük tepki çekmişti. TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Medipol’e tahsis edilen Ankara Tren Garı arazisine ilişkin "imar planları işlemlerinin durdurulması ve iptali istemiyle" dava açmıştı.
Ankara Garı yerleşkesinde inceleme yapan bilirkişi heyeti, mahkemeye sunduğu raporda tarihi ve tescilli binalara ilişkin önemli tespitlerde bulunmuştu.
Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda, "Dava konusu işlemde kamu mülkiyetindeki alanların kullanımının da özel üniversite inşa etmek için vakıf mülkiyetine terki söz konusudur. Her ne kadar vakıf üniversiteleri kamu tüzel kişisi olsalar da 'alanların kullanımının ayrıcalıklı bir grup' tarafından gerçekleşeceğine" vurgu yapıldı. Kamu alanının tahsis edildiği Medipol’e yönelik, "Burada sunulacak eğitim, sağlık gibi tüm hizmetlerin bir bedel ödenerek alınabileceği özelleşmiş alan statüsüne dönüştürüldüğü unutulmamalıdır" ifadeleri dikkati çekmişti.