AKP'li belediye, mimlediği 2 muhtarlığa 11 aydır ödenek vermiyor

AKP'li belediye, mimlediği 2 muhtarlığa 11 aydır ödenek vermiyor

AKP’li Üsküdar Belediyesi, hiçbir gerekçe göstermeden iki muhtarlığın ödeneğini 11 aydır ödemiyor. Ödenek verilmeyen muhtarların başvurularını yanıtsız bırakan belediyenin, 31 mahalle muhtarına ise düzenli ödenek vermesi dikkat çekti.

AKP’li Üsküdar Belediyesi, Belediye Kanunu’nun 9’uncu maddesinde yer alan, “Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar” hükmüne rağmen Ünalan ile Acıbadem Mahalle Muhtarlığı’na 11 aydır ödeneklerini vermiyor.

AKP’li belediye, ödenek kesintisine hiçbir gerekçe göstermezken, konuya ilişkin Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın ve Ünalan Mahallesi Muhtarı Mezengül Şimşek’in defalarca yaptığı başvuruları da yanıtsız bıraktı. Söz konusu muhtarlıklara en son ödenek 2019 yılının Şubat ayında verilirken, ödenmeyen miktarın 16 bin 500 TL olduğu öğrenildi.

DİĞER MUHTARLIKLARA VERİLİYOR

BirGün'den Uğur Şahin'in haberine göre, Ünalan ve Acıbadem Mahallesi’nin dışında AKP’li Üsküdar Belediyesi’nin ilçede bulunan 31 mahalle muhtarına düzenli ödenek vermesi dikkat çekti. Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın ile Ünalan Mahallesi Muhtarı Mezengül Şimşek’in konuyu yargıya taşıyacakları bildirildi.

'GİDERLERE YETMİYOR'

Konuya ilişkin konuşan Acıbadem Mahallesi Muhtarı Semra Aydın, şöyle dedi: “Mahalle muhtarlığı kamu organizasyonunun en alt birimi olup sınırlı yetkiye sahip kendine ait bir bütçesi olmayan bir yerel yönetimdir. Oysa bütün canlılığı ve çözüm bekleyen sorunlarıyla bir hayat alanı olan mahallede gönüllülük esası yeterli gelmemektedir. Bir büro işletilmekte; bunun için bir eleman, elektrik, internet, su, telefon, yemek, kırtasiye giderleri ve ihtiyaç sahiplerine yardım için muhtarlığa ait bir bütçe gerekmektedir. Bunları muhtarlar aldıkları 2 bin TL muhtar maaşından karşılamak durumundadır. Sadece eleman ücretinin asgari ücretin altında olmayacağı hesaplandığında maaşın dahi bu giderlere yetmeyeceği açıktır.”

Aydın, sözlerini şöyle noktaladı: “Yönetiminde mahalle halkının söz ve karar sahibi olacağı, katılımcı, demokratik, şeffaf bir muhtarlık yönetimi kadar, çağdaş ve planlamacı bir belediye de yerel yönetimlerin olmazsa olmazıdır diye düşünüyorum. Böylece muhtarlık, belediye ve kamu kuruluşları uyum içinde çalışarak mahalleyi, ilçeyi ve illeri daha yaşanır hayat alanları haline getirirler diye de murat ediyorum.”