AKP'li belediye kronik hasta ve engelli işçileri çalıştırıyor, idari izin vermesi gereken emekçileri ise yıllık izne zorluyor!

AKP'li belediye kronik hasta ve engelli işçileri çalıştırıyor, idari izin vermesi gereken emekçileri ise yıllık izne zorluyor!

AKP’li Bergama Belediyesi’nde kronik hasta ve engelli işçiler Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne rağmen çalıştırılırken, idari izin verilmesi gereken emekçiler ise yıllık izne zorlanıyor.

İzel Sezer - @izelsezer

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye’yi etkisi altına alırken, en çok vakanın görüldüğü ikinci şehir olan İzmir’in AKP’li Bergama Belediyesi’nde kronik hasta ve engelli işçiler Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne rağmen çalıştırılıyor. Çalışanlarına idari izin vermeyip yıllık izne zorlayan belediye, Hasta Yakını Konuk Evi’ni ise sağlık çalışanlarına açmıyor.

AKP’li belediyedeki usulsüzlüklere tepki gösteren CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, “Bergama Belediyesi böylece, koronavirüs nedeniyle İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığı genelgeye uymamaktadır” dedi.

Av. Sevda Erdan Kılıç, koronavirüsle mücadele için alınan tedbirler kapsamında; kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara, uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemi uygulanabilmesine ve idari izin verilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayımlandığını ifade ederek, salgın nedeniyle kapalı olan Bergama Kültür Merkezi ve Spor Salonu çalışanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin aksine idari izin verilmek yerine zorunlu olarak yıllık izinlerinin kullandırıldığını kaydetti.

İŞÇİLERE YILLIK İZİN DAYATMASI, İŞTEN ÇIKARMA VE SÜRGÜN TEHDİDİ

22 Mart 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde, “dönüşümlü çalışanların fiilen göreve gelmedikleri süre boyunca idari izinli sayılacağının” belirtildiğini anımsatan CHP’li Kılıç, “Bergama Belediyesi’nde işçilere yıllık izinlerini kullanmaları yönünde ciddi baskılar yapılmakta, kabul etmeyen işçilere işten çıkarma ve sürgün etme gibi tehditlerle mobbing uygulanmaktadır” dedi.

'BELEDİYE KONUK EVİ HASTANENİN KARŞISINDA OLMASINA RAĞMEN SAĞLIK EMEKÇİLERİNE VERİLMİYOR'

Bergama Belediyesi’nde çalışan işçilerin kendisini arayarak bilgi verdiğini ve yaşadıkları mobbingi aktardığını belirten Kılıç, “Belediye Konuk Evi’nin hastane ile karşı karşıya olmasına rağmen sağlık çalışanlarına tahsis edilmemesi vicdanlara sığmaz” ifadelerini kullandı ve şunları ekledi:

”İzmir Büyükşehir Belediyesi, sağlık çalışanlarının hem daha iyi koşullarda dinlenmelerini hem de çalışanların virüsü başkalarına bulaşma riskini azaltması amacıyla; salgın nedeniyle hasta olan insanlara gece gündüz demeden yardım etmeye çalışan sağlık çalışanlarının daha iyi koşullarda dinlenmesi için İzmir’de bir yurt ve otel kiralamışken, Bergama Belediyesinin hastanenin hemen karşısındaki hasta konuk evini sağlıkçılara tahsis etmemesi iktidar partisinin sağlıkçılara bakışını göstermektedir.”