AKP'li başkan TOKİ'nin projelerine 'çöktü': 'Biz yaptık'

AKP'li başkan TOKİ'nin projelerine 'çöktü': 'Biz yaptık'

TOKİ’nin yaptığı kentsel dönüşüm çalışmalarını ‘biz’ yapıyoruz diye aktaran AKP’li Gültak’a yanıt veren CHP’li Seçer, “TOKİ benimde kurumum. Sanki bütün kurumlar kendi sevk ve idaresinde gibi bir anlayış nereden çıktı? TOKİ sizin, bizim değil; halkın” cevabını verdi.

Ayşenur Önal

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2021 yılı Kasım ayı Olağan Toplantısının 1. Birleşimi, Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi.

Mecliste söz alan AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, “Barış Mahallesinde kimsenin girmediği radikal ve devrimsel bir işlemi başlattık; kentsel dönüşüm. Bu şehrin en büyük konusu kentsel dönüşümdür. Bahçe Mahallesinde şunları yaptık: 40 dönüm arazideki bütün binaları yıktık” dedi.

Gültak’ın konuşmasının arasına giren CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Yıktık, yaptık dediniz. Bu kentsel dönüşümü Akdeniz Belediyesi mi yaptı, TOKİ mi yaptı? Siz kendinizi devlet yerine koyuyorsunuz. Siz bir partinin belediye başkanısınız, TOKİ devletin bir kurumu. Bunu anlamak mümkün değil. TOKİ benimde kurumum. Sanki bütün kurumlar kendi sevk ve idaresinde gibi bir anlayış nereden çıktı? TOKİ sizin, bizim değil; halkın. Öğrenin artık, halkın, halkın” dedi.

Ardından Gültak, Hafriyat Yönetmeliği ile ilgili Akdeniz Belediyesi ve Büyükşehir bürokratları arasında olumsuzluk yaşandığını dile getirdi. Başkan Seçer, kamuoyunu aydınlatmak için konunun muhatabı İmar A.Ş. Genel Müdürü Ali Uyan’a prosedürle ilgili soru sordu. Seçer’in, “Bu prosedürde İmar A.Ş.’nin muhatabı TOKİ mi, TOKİ’nin müteahhidi mi, Akdeniz Belediyesi mi?” sorusunu yanıtlayan Uyan, “TOKİ’nin müteahhitti” dedi.

‘TOKİ HALKIN, MÜTEAHHİT HALKIN DEĞİL’

Yanıtın ardından Seçer, şunları söyledi:

“Şimdi Sayın Gültak, müteahhidin avukatlığını mı yapıyor bize? Hadi TOKİ’nin anlarız, ‘bizim kurum’ diyor. Bir şey daha soracağım. Başkanlarımız, Meclis üyelerimiz, bürokratlarımız bilir. Bu ihalelerde hafriyat pozu yok mu? Yani oraya para yazmıyor mu müteahhit? Bu pozu yazarken, bu maliyeti hesaplarken, hafriyat bedelini de TOKİ’den almayacak mı bu müteahhit? Ben müteahhide ayrıcalık mı yapacağım? Bana karşı müteahhidin haklarını mı savunuyorsunuz, halkın haklarını mı? İmar A.Ş. de halkın kurumu, belediye de halkın kurumu ama müteahhit halkın müteahhidi değil. Müteahhit sizin müteahhidiniz, benim müteahhidim değil. Şimdi ben bunu anlamakta zorlanıyorum. İşi yapan TOKİ, işi yaptıran TOKİ, yüklenici bir müteahhit. Parayı ödeyecek olan o. Ödeyeceği parayı TOKİ’den almış ya da alacak. Siz ‘onun parasını almayın’ diyorsunuz bize.”

DAHA FAZLA