AKP'den Hizbullah'a 'dostane çözüm': Katillerin tahliyesi seçim anlaşması mı?

AKP'den Hizbullah'a 'dostane çözüm': Katillerin tahliyesi seçim anlaşması mı?

'Dostane çözüm'e kamuoyundan gelen tepkiler sonrası tahliye edilenlerin bir kısmı tutuklanırken, diğer kısmı ise kayıplara karıştı.

AKP’nin seçimde destek alma karşılığı, “dostane çözüm” kapsamında şimdiye kadar 70’in üzerinde Hizbullah üyesinin serbest bırakıldığı iddia edildi.

Cezaevlerinden tahliye edilen Hizbullah üyeleri arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan suikastının emrini vermekten yargılanan Mehmet Beşir Varol’da var.

MA’nın haberine göre, bir Hizbullah üyesinin yargılandığı dönemde, gözaltında “yasal süreyi aşan bir şekilde tutulduğu”, “gözaltında işkence gördüğü”, “Devlet Güvenlik Mahkemesinde yargılanması”, “uzun süren tutukluluk” ve “adil yargılama hakkının ihlal edildiği” gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yaptığı başvuru olumlu sonuçlanınca; benzer durumu yaşayan Hizbullah üyeleriyle “dostane çözüm” yoluna gidildi.

Bu kapsamda 70’in üzerinde Hizbullah üyesinin tahliye edildiği iddia edildi.

Öte yandan Gaffar Okan suikastının tetikçileri arasında olmakla suçlanan diğer Hizbullah üyelerinin serbest bırakılıp bırakılamadığı öğrenilemedi.

TAHLİYE EDİLENLER KAÇTI

Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine Cemal Tutar, örgütün şu anki lideri Edip Gümüş, Hacı Bayuncuk ve diğer tahliye edilen Hizbullah üyeleri hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Bayuncuk tekrar yakalanarak tutuklanırken, diğer Hizbullah üyelerinin yurt dışına kaçtığı belirlendi. Edip Gümüş ve beraberindekilerin yurt dışına kaçmasına yardımcı oldukları suçlamasıyla yargılanan Hür Dava Partisi (HÜDAPAR) yöneticileri Bahattin Temel, Sait Şahin ve Fikret Gültekin’e 6 yıl 3’er ay hapis cezası verildi.

KATİL ÇETESİ

Bölge kentlerinde 1990’larda işlediği cinayetlerle adından sıkça söz ettiren Hizbullah, Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okkan’a düzenlenen suikastın ardından “satır cinayetleri”, “mezar evler”, “domuz bağlarıyla öldürülmüş insanlar”, “enseden bir kurşunla yapılan infazlar” Türkiye’nin gündemine girdi. İşkenceyle 188 sivilin öldürülmesinden sorumlu olan Hizbullah, Hüseyin Velioğlu’nun Beykoz’da bir villada öldürüldüğünde yanında bulunan ve tutukluluk süresinin kısaltılmasından sonra 2011’de tahliye edilen Edip Gümüş tarafından yönetiliyor.