AKP’den CHP’lilere cezaevi tehdidi

AKP’den CHP’lilere cezaevi tehdidi

Menemen Belediye Meclis toplantısında gerginlik yaşandı. AKP Grup Sözcüsü CHP’lileri üstü kapalı olarak tehdit etti.

Menemen Belediye Meclis toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Partili üyelerin oyları ile "başkanvekili seçimi" maddesi gündemden düşürüldü. AKP’liler bu duruma sert tepki gösterince, gerginlik yaşandı.

CHP'den ihraç süreci başlatıldıktan sonra istifa eden, ardından da yolsuzluk operasyonunda tutuklanan Menemen Belediye Başkanı Serdar Aksoy’un yerine belediye meclisi içinden "başkanvekili" seçimi yapıldı. 4 turda da eşitliğin bozulmaması üzerine gidilen kura çekimini CHP'nin adayı Deniz Karakurt kazandı.

AKP İTİRAZ ETTİ

Kurayı kaybeden AKP adayı Aydın Pehlivan ise "siyah torba yerine şeffaf kutuda yapılan kura çekiminin usule aykırı olduğu" iddiasıyla mahkemeye başvurdu. İzmir 2. Bölge İdare Mahkemesi, AKP’li Pehlivan'ın başvurusunu haklı bulup "yürütmeyi durdurma" kararı verdi. İzmir Valiliği ise henüz gerekçeli karar açıklanmadan, 4 Ocak'ta kuranın yenilenmesini kararlaştırdı. 4 Ocak’taki toplantıya CHP'li ve İYİ Partili meclis üyeleri katılmayınca başkanvekili seçimi yapılamadı. Deniz Karakurt’un başkanvekili seçildiği kuranın yasaya uygun şekilde yapıldığını belirten CHP’liler, yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemenin esasa ilişkin kararı çıkmadan İzmir Valiliği’nin “kuranın tekrarlanması” kararının uygulanamayacağını savundu.

CEZAEVİ TEHDİDİ

AKP Grup Sözcüsü Yusuf Demircioğlu, tutuklanan eski Başkan Serdar Aksoy’u kastederek, “Buradan biri suç işledi, Şakran’a (cezaevi) gitti. İstemeyiz ki buradan biri daha Şakran’a gitsin” diyerek, Valiliğin yeniden kura çekilmesi kararını uygulamak istemeyen CHP’lileri üstü kapalı olarak tehdit etti. Bir başka AKP’li meclis üyesi de CHP’li ve İYİ Partililer’e cezaevi göndermesi yaparak, “Yusuf kardeşimiz hatırlattı o yeri (Şakran)… Gelin eteğinizdeki bu taşı dökün. Sabrımızı taşırmayın. Valiliğin kararını uygulayın. Menemen soyulurken hepiniz oradaydınız. Bu vebali hepiniz sırtınızda taşıyacaksınız” diye konuştu.

Toplantı çıkışında, AKP İl Başkanı Kerem Ali Sürekli ve MHP İl Başkanı Veysel Şahin basın açıklaması yaparak, başkanvekili kurasını yaptırmayan CHP ve İYİ Partililer'e tepki gösterdi. Sürekli, "5393 sayılı Yasanın 46'ncı maddesi açık. Seçim yapılmazsa, mahkeme kararı uygulanmazsa neler olur hepimiz göreceğiz. Kanunda ne yazıyorsa o olacak. Bu seçim burada yapılacak. Temennimiz bu" dedi.