AKP'den ABD'deki olaylara ilişkin ilk açıklama: 'Seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir'

AKP'den ABD'deki olaylara ilişkin ilk açıklama: 'Seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir'

AKP Sözcüsü Çelik, ABD'de Trump destekçilerinin kongre binasını basmasına ilişkin "Herkes seçim sonuçlarını olgunlukla kabul etmelidir. Kesinleşmiş seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir" açıklamasını yaptı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, ABD'de Donald Trump destekçilerinin kongre binasını basmasınıa ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Twitter'dan açıklama yapan Çelik, demokratik süreçleri ve kurumları kırılgan hale getirmenin bir topluma ve dünyaya verilebilecek en büyük zarar olduğunu söylerken, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi Amerika Birleşik Devletleri’nde de demokratik süreçlerin üstünlüğünü ve hukukun meşruiyetini savunuyoruz" dedi.

Çelik, şunları kaydetti:

"Herkes seçim sonuçlarını olgunlukla kabul etmelidir. Kesinleşmiş seçim sonuçlarını ve hukuku tanımayan eylemler meşru değildir.

Demokratik süreçleri ve kurumları kırılgan hale getirmek, bir topluma ve dünyaya verilebilecek en büyük zarardır. Şiddete başvurulması hiçbir şekilde kabul edilemez. Herkes halk iradesinin üstünlüğüne ve hukuka riayet etmelidir.

ABD’de yaşanan olaylarda seçim sonuçlarını tanımayıp şiddete başvuran protestolar yanlış ve hukuksuzdur. Demokratik süreçlerin üstünlüğüne karşı çıkmak meşru değildir. Şiddet asla bir hak arama yöntemi değildir. Herkesi demokratik değerlere saygılı olmaya davet ediyoruz."

'HER ZAMAN HUKUKTAN VE DEMOKRASİDEN YANA OLDUK'

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "ABD'deki olayları endişe ile izliyor; tarafları öncelikle sükunete davet ediyoruz. Daima hukuk ve demokrasi içinde sorunların çözüleceğine inanıyoruz. Türkiye olarak her zaman hukuktan ve demokrasiden yana olduk; herkese de bunu tavsiye ederiz" ifadelerini kullandı.

'GELİŞMELERİ ENDİŞEYLE TAKİP EDİYORUZ'

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise şunları söyledi:

"Amerika Birleşik Devletleri’nde yaşanan gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz."