AKP'den 128 milyar dolar tartışmasının merkezindeki yasa için değişiklik teklifi

AKP'den 128 milyar dolar tartışmasının merkezindeki yasa için değişiklik teklifi

Torba yasa teklifi kapsamında bütçe hazırlık sürecinin parçaları olan Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Plan'ın da tek bir belge haline getirilmesi planlanıyor.

Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden kaybolduğu belirtilen 128 milyar dolara ilişkin muhalefetin ve yurttaşların hükümete tepkisi sürerken, kapsamında 18 yaşından küçük çocukları bireysel emeklilik sistemine dahil edecek düzenlemenin de bulunduğu AKP'nin torba yasa teklifinde, 128 milyar doların satış protokolüne dayanak gösterilen yasanın da değişeceği öğrenildi.

AKP’nin Meclis’e sunduğu torba yasa teklifinde 128 milyar dolar tartışmasında TCMB ile Hazine Müsteşarlığı arasında Şubat 2017’de imzalanan protokole dayanak gösterilen 4059 sayılı ‘'Finansal İstikrar ile Bazı Düzenlemeler Hakkında Yasa’'da yer alan Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi, Finansal İstikrar Komitesi olarak yeniden yapılandırılıyor.

RİSK YÖNETİMİNDE KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ

 

Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre komitenin kuruluş amacı, “finansal sistemin sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlıklı bir şekilde desteklemesi ve piyasalarda güvenin korunması için kırılganlıkların belirlenmesi ve risklerin yönetilmesinde ilgili kurumlar arasında iş birliği sağlanması” olarak açıklandı.

Torba teklifle küçük çocukları için birikim yapmak isteyen ebeveynlere çocukları adına bireysel emeklilik sisteminde birikim yapabilme olanağı tanınırken ayrıca üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, meslek kuruluşlarındaki birikimler de 31 Aralık 2023 tarihine kadar kısmen veya tamamen bireysel emeklilik sistemine aktarılabilecek.

Ayrıca bütçe hazırlık sürecinin parçaları olan Orta Vadeli Program ile Orta Vadeli Mali Plan tek bir belge haline getirilecek.