AKP’de yandaşlara kadro telaşı

AKP’de yandaşlara kadro telaşı

AKP, yargıda boşalan kadrolara ‘yandaşlarını’ atamak için bu kez de hâkim ve savcıların staj süresini kısalttı.

AKP, yandaşlarını atamak için kadrolaşmaya hız verdi. Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle hâkim ve savcıların 17 ay olan staj süresi beş ay kısaltıldı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Adalet Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğini paylaştı. Yönetmeliğe göre, geçici bir maddeyle hâkim ve savcıların 17 ay olan staj süresi 12 aya indirildi. Yarkadaş, “Belli ki; Bakanlık’ta kadrolaşma acelesi ve telaşı var” dedi.

‘BOŞALAN KADROLARA YANDAŞ ATAMASI'

Birgün'ün aktardığına göre, yönetmeliğin boşalan kadroların yerine yenilerini atama gerekçesiyle çıkarıldığını belirten Yarkadaş; “Dünyanın hiçbir ülkesinde bu denli yanlış bir atama sistemi yok. Bugün 1200’ün üzerinde hâkim ve savcı göreve atandı. İş planlaması açısından bile birçok sorun yaratır bu atamalar. Bakanlık bu yanlış yöntemde ısrar ettiği gibi, üstüne üstlük bir de hâkim ve savcıların staj sürelerini kısaltıyor” diye konuştu.

'ADALET İÇİN DEĞİL KADROLAŞMAK İÇİN ACELE EDİYORLAR'

AKP’li avukatların hâkim ve savcı yapılabilmesi için, yazılı sınavdaki 70 puan alma şartının kaldırıldığını da savunan Yarkadaş, “Bu yetmemiş gibi, 70 puan alabilme yeterliliği olmayan AKP’lileri bir an önce hâkim ve savcı yapabilmek için şimdi de staj süresini kısaltıp bir an önce koltuğa oturmak istiyorlar. Bakanlık, adalet için değil, kadrolaşmak için acele ediyor” dedi.

Yönetmeliğe göre yeni uygulamanın 2021 yılına kadar geçerli olacağını vurgulayan CHP’li Vekil, “Sanki 2021’e kadar iktidarda kalacaklar da bir de planlama yapıyorlar. İktidar 2019’da değişince, o yönetmelik çöpe gider. Bakanlık hem yandaşları kadrolaştırıyor hem de siyasi algı operasyonu yapıyor” ifadelerini kullandı.

‘ADALET İÇİN FACİADIR’

Yeni savcı ve hâkimlerin mesleki yetersizliğinin HSK tarafından da itiraf edildiğini belirten Yarkadaş, şöyle konuştu: “Sistemi öyle bir hale getirdiler ki; beraat kararı bile yazdıramayan hâkimleri görmeye başladık kürsülerde. Bu adalet için bir faciadır. Liyakat yerine yandaşlık esas alınınca, ortaya bu tablo çıkıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde, bu kadar kolay bir biçimde hâkim de savcı da olunamaz. İnsanların hayatı hakkında karar verecek kişilerin mesleki donanımının tam olması gerekir. Yanlış bir kararın Yargıtay’dan düzelip gelmesi en az iki yıl sürüyor. Peki bu iki yıl içinde yaşanacak mağduriyetlerin hesabını kim verecek?”