AKP’de ‘uyum paketi’ hazırlıkları: ‘Yasalardaki hükümet ifadesi kaldırılıyor’

AKP’de ‘uyum paketi’ hazırlıkları: ‘Yasalardaki hükümet ifadesi kaldırılıyor’

Erdoğan’ın talimatıyla AKP, uyum paketi konusunda çok sayıda başlıkta değişiklik yapacak.

Meclis’in tatile girmesinden önce ikinci uyum paketini çıkarmak isteyen AKP yönetimi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın teknik uyumla ilgili tasarıya öncelik verilmesi yönündeki talimatı üzerine planlamada değişikliğe gitti. 5 seçim yasasının tek bir yasa altında toplanmasına ilişkin çalışma geri plana alınarak, 30-40 maddelik yasaların yeni sisteme göre düzenlenmesine ilişkin taslağın hazırlanmasına hız verildi.

‘HÜKÜMET İFADESİ KALDIRILIYOR’

Bu taslakta cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin uyum maddelerinin de yer alabileceği kaydediliyor. Yeni sistemde başbakanlık olmayacağı için tüm mevzuattaki ‘başbakan’ ifadesi kaldırılarak yerine ‘Cumhurbaşkanı’ ya da ‘Cumhurbaşkanı Yardımcısı’ ifadesi getirilecek. Yine yasalardaki ‘hükümet’ ifadesi çıkarılarak yerine ‘yürütme’ ifadesi konulacak.

‘ANA MUHALEFET PARTİSİ KAVRAMI KALKIYOR’

Anayasa değişikliğiyle ‘ana muhalefet partisi’ kavramı kaldırıldığı için uyum tasarısında da Meclis grubu bulunan partiler için ‘birinci ve ikinci parti’ tanımlaması yapılacak.

‘100 BİN SEÇMEN CUMHURBAŞKANLIĞINA ADAY GÖSTEREBİLECEK’

Cumhurbaşkanlığı Seçim Yasası’nda yapılacak değişikliklerle 100 bin seçmenin cumhurbaşkanı adayını göstermesiyle ilgili olarak imzaların nasıl toplanacağı, propaganda sürecinde bağış alıp almayacakları netleştirilecek. 100 bin seçmenin tek tek noter aracılığıyla imza vermesi yerine bir komisyon oluşturması, bu komisyon aracılığıyla seçmenden imza toplanması formülü üzerinde duruluyor.

CUMHURBAŞKANININ PARTİYLE BAĞINI NASIL KURACAĞINA İLİŞKİN DÜZENLEME EKLENECEK

Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre teknik uyum paketine, cumhurbaşkanının partiyle bağının nasıl kurulacağına ilişkin de bir düzenlemenin eklenebileceği kaydediliyor. Bu konuda iki görüş bulunuyor. Bazı parti yöneticileri, bunun için yasalara bir düzenleme konmasına gerek olmadığını, siyasi partilerin kendi tüzüklerinde düzenleme yapabileceğini dile getiriyor. Buna karşı çıkan parti yöneticileri ise Siyasi Partiler Yasası’na mutlaka bir düzenleme konması gerektiğini vurguluyor.