AKP’de Gündem ‘Kısmi’ Af

AKP’de Gündem ‘Kısmi’ Af

AKP yönetimi MHP’nin af önerisini bugün yapacağı MYK toplantısında tartışacak.

Aylardır ‘gündemimizde yok’ söylemlerinde bulunan AKP yönetimi MHP’nin af önerisini bugün yapacağı MYK toplantısında gündemine alarak tartışacak.

AKP kurmayları, yapılacak düzenlemenin af olarak nitelendirilmesine karşın, birden fazla yöntemi olduğunu savunuyor. Parti kulislerinde af düzenlemesinin, Anayasal zorunluluk gereği nitelikli çoğunluk gerektireceği, 360 oya ihtiyaç olduğu hatırlatılıyor. Meclis’te bu konuda uzlaşma sağlanamayacağı için de partinin tavır almasına gerek kalmayacağı savunuluyor.

KISMİ AFFA FARKLI YAKLAŞIM

Ancak, kamuoyunda af olarak nitelendirilse bile sadece Ceza İnfaz Yasası’nda değişiklik yapılarak sağlanan ‘kısmi affa’ farklı bakılıyor. MHP’nin ilk gündeme getirdiğinin aksine, yasa değişikliği ile ceza infaz sürelerini değiştirme önerisi geliştirmesi, iki partinin bu konudaki işbirliğini de belirleyecek. Bu formülde, 360 oy şartı aranmadığı için denetimli serbestlik süreleri veya hükmün açıklanmasının geriye bırakılması gibi infaz süreleri değiştirilerek yapılacak kısmi af, tartışılabilecek.

GENEL AF RİSKİ ORTADAN KALKACAK

Çalışmanın böyle şekillenmesinin, 2000 yılında yapılan Rahşan Ecevit affındaki gibi ‘genel affa’ dönüşme riskini de ortadan kaldıracağı iddia ediliyor. Bu şartlarla yapılacak bir çalışmanın, AKP tarafından ‘sınırlı olmak’ koşuluyla değerlendirilebileceği iddia ediliyor. Hukukçu siyasiler, Rahşan Ecevit affı olarak anılan düzenlemede yaşanan ‘genişlemenin’, belli suçları dışında tutan ‘genel af’ şeklinde yapılmasından kaynaklandığını ifade ediyor.

RAHŞAN ECEVİT AFFINDA NE OLMUŞTU?

O dönem Anayasa Mahkemesi’nin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle genişlettiği Rahşan Ecevit affı, toplumda infiale neden olmuştu. Hukukçular, ceza infaz sürelerinde değişikliğe gidilerek yapılacak bir kısmi af düzenlemesinin, böyle bir risk taşımadığını iddia ediyorlar. Geçmişte de denetimli serbestlik ve hükmün geriye bırakılmasına ilişkin hükümlerde değişiklik yapılmış ve infaz süreleri azaltılmıştı.