AKP'li üyeler cemevi projesini reddetti

AKP'nin Alevi açılımı sözden ibaret. Kartal Belediyesi’nin Yakacık’ta bulunan bir alanı sosyal-kültürel tesis alanına alarak cemevi inşaa etme projesi AKP’li İBB Meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

Rıfat Doğan - İleri Haber

Seçimlerin ardından Alevi açılımı ve cemevlerine statü verilmesi konusunu tartışmaya açan AKP, bu konuda ne kadar ciddiyetsiz olduğunu icraatlarıyla gösteriyor. Kartal Belediyesi’nin bölgesinde bulunan bir alana cemevi inşaa etmek için sunduğu plan değişikliği AKP’li üyelerin red oylarına takıldı.

İBB Meclisi Kasım ayı oturumunda dün gündeme gelen söz konusu teklif Kartal İlçesi Yakacık Mahallesi’nde bulunan 5909 ada, 187 parsele ilişkin alanla ilgili plan değişikliğiydi. Teklifi sunan Kartal Belediyesi, bir bölümü park alanı ve bir bölümü yol ve yapı yasağı alanında kalan arazinin sosyal kültürel tesis alanına alınarak cemevi inşaa edilmesini talep etti.

ALEVİ YURTTAŞLAR İNANÇLARINI YAŞASIN

Teklif sırasında söz alan CHP Kartal ve İBB Meclis üyesi Gülcemal Fidan, Alevilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölgede cemevi projesi için planının hazırlandığını belirterek, yurttaşların ibadetlerini yapabilmesi için bu plan değişikliği teklifini sunduklarını kaydetti. O bölgede cemevine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Fidan oradaki “insanlarımızın inançlarını inandıkları gibi yaşamalarını ve ibadetlerini istedikleri gibi yapabilmeleri için bir mekana ihtiyaç var” dedi. Fidan, AKP’li üyelerin komisyonda olumsuz görüş verdiği plan değişikliğinin iade edilerek yeniden görüşülmesini talep etti.

AKP Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkan Vekili Timur Soysal ise söz konusu teklifin 1/1000 ölçekli imar planıyla ilgili olduğunu, öncelikle 1/5 bin ölçekli imar planında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Geçen dönemin aynı teklifin geldiğini, bunun üzerine bölgeyi dolaştıklarını belirten Soysal “fonksiyonları itibariyle bir itirazımız yok ama yer seçimi açısından buranın doğru bir yer olmadığını düşünüyoruz” dedi.

'CAMİ İÇİN VERİLSEYDİ NE OLURDU?'

Plan değişikliğiyle ilgili Fidan’ın aykırı teklifi ve cemevi inşaatına olanak sağlayacak plan değişikliği de AKP’li üyelerin ret oylarıyla kabul edilmedi. Oylamanın ardından söz alan CHP'li Hüseyin Sağ da bir Alevi olarak bu kararın alınmasından utanç duyduğunu, cemevi inşaatı için verilen bu olumsuz kararın cami için verilmesi durumunda ne olacağı sorusunun akıllara getirilmesini isteyerek karara tepki gösterdi.