AKP Yıllar Sonra Şarbonu Hortlattı!

AKP Yıllar Sonra Şarbonu Hortlattı!

Geçtiğimiz günlerde Ankara'da kurbanlık hayvanlarda tespit edilen şarbon, bu defa insanlarda tespit edildi.

Tugay Candan - @TugayCandann

İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 20 kişinin şarbon şüphesi nedeniyle karantina altına alındığı öğrenildi.

Bölgeden ulaştığımız kaynaklar, 5 kişinin daha önce karantinaya alındığını, 15 kişinin de bu akşam saatlerinde hastanede karantina altına alındığını aktardı.

KURBAN ETLERİNDEN BULAŞMIŞ

Hastalığın kurban etlerinden bulaştığı konusunda şüpheler bulunurken, olayla ilgili hastaneden bilgi alınamadı.

HASEKİ'DE DE ALARM

Ayrıca, Fatih'te de 9 kişinin yedikleri etin renk değiştirmesi sonucunda şüphelenerek Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne başvurdukları öğrenildi.

Hastaların kontrol amaçlı olarak tetkikleri devam ettiği belirtildi.

'MÜDÜRLÜK DERHAL AÇIKLAMA YAPMALI'

Konuyla ilgili görüştüğümüz İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de şüphelilerin durumuna dair bilgi sahibi olamadıklarını ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün konuyla ilgili derhal açıklama yapması gerektiğini söyledi.

BAKAN PEKDEMİRLİ'DEN AÇIKLAMA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İstanbul'da Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne ve Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 22 kişi şarbon şüphesiyle başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda şarbon teşhisi konulan 4 kişi hastanede tedavi altına alındı. 14 hasta da taburcu edildi." dedi.

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Şarbon, ot yiyen hayvanlarda görülen şarbon bacillus anthracis isimli bir bakterinin yol açtığı enfeksiyon hastalığıdır. Hayvandan insana, hayvandaki yaraya temas edilmesi, hayvanın etinin yenilmesi, hastalıklı hayvanın bulunduğu alanın şarbon sporlarının solunması sonucu insana bulaşır. 

Şarbon hastalığı, deri, akciğer ve bağırsak olmak üzere üç gruba ayrılır. Akciğer ve bağırsak yoluyla bulaşması durumunda ölümcül sonuçlar doğruyor. Şarbonun insandan insana bulaşması ise çok küçük bir ihtimaldir.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonun bulaşma yolları çeşitlidir.

-Şarbonlu hayvanlarla doğrudan temas ya da dolaylı olarak temas etmek,

-Bu hayvanların etinin yenilmesi, hayvanın kesilmesi sırasında temas edilmesi,

-Sanayi ürünlerinde kullanılan hayvan yünleri, derileri ve kılları,

-Hastalığın görüldüğü ülkeden hayvan ve hayvan ürünlerini almak,

-Ayrıca laboratuvar çalışmaları sonucu dikkat edilmezse, şarbon mikrobu bulaşabilir.

ŞARBON KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Hastalığa herkes yakalanabilir. Ancak hayvancılıkla uğraşanlar, kasaplar, deri yün endüstrisinde çalışanlar, veteriner sağlık teknisyenleri ile veteriner hekimlerin hastalığa yakalanma ihtimali daha yüksektir.

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Şarbon hastalığı, etkenin vücuda girmesinden itibaren yaklaşık 2-7 gün sonra ortaya çıkar. Belirtiler hastalığın klinik şekline göre değişir.

[ih2]