AKP yerel seçimlerde hezimete uğradı, yeni yöntem buldu: Yetki devri!

AKP yerel seçimlerde hezimete uğradı, yeni yöntem buldu: Yetki devri!

Yerel seçimlerde büyük bir gerileme yaşayan AKP, muhalefet tarafından kazanılan belediyeleri çalıştırmamak için elinden geleni yapıyor.

23 Haziran İstanbul seçimiyle noktalanan yerel seçimlerin sonucunda ciddi oranda gerileyen AKP, CHP tarafından kazanılan belediyeleri çalıştırmamak için yeni yöntemler deniyor.

AKP, Ticaret Bakanlığı, valilikler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı kullanarak yapılan yönetmelik değişiklikleri ve yetki devirleri ile belediyeleri çalışmaz hale getiriyor.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmeliklerle belediyelerin birçok yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredildi. Kentsel dönüşüm gerekçesi ile belediyelerin yetkileri kısıtlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu alandaki yetkisi genişletildi. Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği değişikliği ile ‘uygulama alanı’ tanımı değiştirilerek, merkezi yönetime Türkiye’deki tüm kentsel dönüşüm uygulamalarına müdahale etme yetkisi verildi. Yönetmeliğe eklenen maddelerle Bakanlık, kentsel dönüşüm yapılan alanlarda en küçük parsele bile Uygulama Alanı ismi altında müdahale etme ve bu alanda plan dâhil her türlü işlemi yapma hakkını elde etti. Değişikliklere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bizzat veya şikayet üzerine ilçe belediyelerinden riskli yapı tespiti talebinde bulunabilecek.

YETKİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NA

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, getirilen yeni tanımlamalarla tüm imar yetkilerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinden toplanmasının önü açıldı. Buna göre, belediyeler artık bakanlığın her il için hazırlayacağı “Çevre Düzeni Planı’na” uygun hareket etmek zorunda kalacak. Başkanlık sistemi gerekçe gösterilerek, Resmi Gazete’ de yayımlanan değişiklikler ile belediyelerin iş ve işlemlerini düzenleyen konularda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yetki verildi.

TİCARET BAKANLIĞI DA DEVREYE SOKULDU

Birçok belediye başkanlıklarını kaybetmesine rağmen belediye meclislerinde çoğunluğu elinde bulunduran AKP, başkanlıklarda olan yetkiyi belediye meclisine devretti. Ticaret Bakanlığı’nın Mayıs ayında yayımladığı genelge ile artık belediye iştiraklerine yönetici atama yetkisi belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verildi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Halk Ekmek Yönetim Kurulu’na atadığı isimler, bu genelgeye dayanarak Ticaret Sicili Müdürlüğü tarafından onaylanmadı.

BİR DİĞER YÖNTEM: VALİLER

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in halk plajı projesi Valilik engeline takıldı. Valiliğin belediyeye gönderdiği yazıda, alanın Millet Bahçesi yapılacağını ve çalışmanın bir an önce durdurulması istendi.