AKP yeni baraj istiyor: İttifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları gerekecek

AKP yeni baraj istiyor: İttifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları gerekecek

Seçim barajının, ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia edildi. Buna göre Meclis'te grubu olmayan partilerin ittifak aracılığı ile Meclis’e girmesi engellenmiş olacak.

AKP iktidarı, bir süre önce başlayan Siyasi Partiler ve Seçim Yasa değişiklikleri tartışmalarıyla muhalefetin sesini daha da kısmayı planlıyor. Seçim barajının, ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia edildi. Buna göre Meclis'te grubu olmayan partilerin ittifak aracılığı ile Meclis’e girmesi engellenmiş olacak.

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın haberine göre,  AKP'de kurulan komisyon, ilk toplantısını önümüzdeki hafta yapacak. AKP Siyasi İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon, çalışmalarını yaz boyunca sürdürecek ve yeni yasama dönemine, hem siyasi partiler, hem de seçim yasasında ciddi değişiklikler içeren bir paket getirilecek. 

Yapılan planlamaya göre öncelikle 400 maddeyi bulan iki yasa sadeleştirilecek ve yaklaşık 200 maddeye indirilecek. Asıl çalışma ise seçim barajı konusunda olacak. Barajın ittifak yapan partilerin en az yüzde 5 oy almaları şekline dönüştürülebileceği iddia ediliyor. Bu durumda, baraj otomatik olarak yüzde 5’e inecek. Böylece Meclis'te grubu bulunmayan partilerin ittifak aracılığı ile Meclis’e girmesi engellenecek.

Ayrıca AKP, metropollerdeki seçim bölgelerinin sayısını arttırmayı planlarken milletvekili seçimlerinde dar bölgeye sıcak bakmıyor, daraltılmış bölgeye daha yakın duruyor. Yeni düzenlemede buna ilişkin hükümler de yer alacak. 

İttifak yapısının aynen kalabileceği gibi seçimden önce ittifak yapmanın yolunun kapatılabileceği de iddia ediliyor. Partilerin güçlerini seçimden önce değil, seçimden sonra birleştirmesiyle ilgili öneriler de bulunuyor.