AKP üniversiteleri böldü, yine emekçiler zarar gördü: İstanbul Üniversitesi'nde 40 kantin işçisi işten çıkarıldı

AKP üniversiteleri böldü, yine emekçiler zarar gördü: İstanbul Üniversitesi'nde 40 kantin işçisi işten çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi'nin bölünmesinin ardından Sosyal Tesisler'e bağlı kantinlerde çalışan Tez-Koop-İş üyesi yaklaşık 40 işçi, kantin personeli ihalesinde özelleştirmeye gidileceği bahanesiyle işten çıkarıldı.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP'nin geçen sene Meclis'ten geçirdiği üniversitelerin bölünmesi yasasının ardından bölünen İstanbul Üniversitesi'nde Tez-Koop-İş Sendikası üyesi olan yaklaşık 40 kantin işçisi işten çıkarıldı. Yıllardır üniversite bünyesinde çalışan işçilerin, kantin personeli ihalesinde özelleştirmeye gidileceği bahanesiyle işine son verilirken, işçilere iki aylık ihbar süresinde ödeme yapmamak için ise işçilerin fesih bildirimlerini alelacele verdiler.

Öğrencilerin ve akademik personelin tüm itirazlarına rağmen AKP'lilerin "yeni üniversite yasa tasarısı" adı altında üniversiteleri bölme yasasını Meclis’ten geçirmesi üzerine İstanbul Üniversitesi bölünmüş ve İstanbul Üniversitesi'ne bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veteriner, Mühendislik fakülteleri İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa isimli yeni bir üniversiteye geçirilmişti.

İstanbul Üniversitesi’nin bölünmesinin ardından ödeneklerin kesilmesi üzerine üniversitede birçok problemin yaşanmasının ardından, bu sefer de yaklaşık 40 kantin işçisi işten çıkarıldı. Tez-Koop-İş üyesi olan işçilerin işten çıkarılması sürecini ise Tez Koop iş 5 Nol'u Şube Başkanı Selahattin Karakurt İleri Haber'e değerlendirdi.

PERSONEL ALIMINDA ÖZELLEŞTİRMEYE GİDİLECEK

Selahattin Karakurt, "2019 yılı içerisinde Cerrahpaşa bölgesinde çalışan personel, bölünmeden dolayı Cerrahpaşa Rektörlüğü bünyesine geçiş yaptı. Cerrahpaşa bölgesinde kalan kantin ve otoparklar bölünmenin ardından İstanbul Üniversitesi Sosyal Tesisleri'ne bağlı olarak çalışıyordu. Kantin ve otoparkta çalışan işçiler Sosyal Tesisler'den maaşını aldığı için İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa 'Biz kendi bölgemizde kalan kantin ve otoparkları 31 Aralık'ta bir şirkete devredeceğiz' dedi. Yani orada özelleştirmeye gidilecek" diyerek süreci özetledi.

'İKTİDAR ÜNİVERSİTELERİ BÖLDÜ DİYE İŞÇİLER ÇIKARILDI'

Bununla ilgili her iki üniversitenin yönetimiyle de görüştüklerini ve bu durumun işçilerin suçu olmadığını dile getirdiklerini söyleyen Karakurt, "İktidar üniversiteleri böldü diye burada çalışan işçileri kimsenin sahiplenmemesi gibi bir durum söz konusu olamaz. İhaleye verseniz bile işçileri burada çalıştırabilirsiniz, 10-20 yıldır burada çalışıyor bu insanlar, hepsinin çocuğu, ailesi var. İşçiler burada mağdur durumda kaldılar" dedi.

'İHBAR SÜRESİNDE ÖDEME YAPMAMAK İÇİN FESİH BİLDİRİMLERİNİ VERDİLER'

Yapılan görüşmelerde, İstanbul Üniversitesi yönetiminin, maliyetin bu işçilerin giderini karşılayamadığını, 5 milyon liraya yakın eksiye düşüldüğünü söylediğini ifade eden Karakurt, "2 ay ihbar süresinde ödeme yapmamak için işçilerin fesih bildirimlerini verdiler. 31 Aralık'ta işçilerin fesih bildirimleri gerçekleştirilecek" şeklinde konuştu.

"İstanbul Üniversitesi bir yandan yaklaşık 40 işçiyi işten çıkartırken, bir yandan da hizmet satın alım ihalesi yaptı" ifadelerini kullanan Selahattin Karakurt, bilim yuvası olması gereken üniversitenin ticarethane gibi davrandığını vurguladı.

'ÖZELLEŞTİRİLİNCE FİYATLARDA ÇOK BÜYÜK ARTIŞ OLACAK'

Kantin çalışanlarının üniversite öğrencilerine ve hocalarına hizmet ettiğini söyleyen Karakurt, "Öte yandan, ihalenin bir şirkete verilmesiyle kantin fiyatlarında da çok büyük bir artış yaşanacak. Çay 1 lira iken, şirket gelince 5 lira olacak, kahve 3 lira iken 10 lira olacak. Bu durumdan öğrenciler, hocalar, hastalar, hasta yakınları başta olmak üzere herkes rahatsız" diyerek işçilerin yanı sıra halkın da mağdur edildiğinin altını çizdi.

'HERHANGİ BİR UZLAŞMA SAĞLANAMADI'

Sürece ilişkin son durumu da paylaşan Karakurt, "İstanbul Üniversitesi, İŞKUR üzerinden veya köklü bir çözüm aramaya çalışacağını söyledi. 155 personel var ama kantinde çalışan 40'ını işten çıkartıyorlar. Açtığımız işe iade davasında süreç arabulucuya gitti fakat herhangi bir uzlaşma sağlanmadı" şeklinde konuştu.