AKP Türkiyesi'nin 2020 hak ihlali bilançosu: 'Acil yargı bağımsızlığı'

AKP Türkiyesi'nin 2020 hak ihlali bilançosu: 'Acil yargı bağımsızlığı'

Pandemi sürecinde ifade özgürlüğü, adil yargılanma, muhalefete ve sivil topluma dönük baskılar, cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin hakları, zorla kaybetmeler ve işkence ve kötü muamele gibi çeşitli başlıklar yer buldu.

İleri Haber

Uluslararası Af Örgütü raporunda Türkiye’de en acil ihtiyacın yargı bağımsızlığı olduğuna vurgu yapıldı. Raporda ifade özgürlüğü, kadın ve LGBTİ+ haklarına yönelik saldırılar, muhalefete dönük baskılara da dikkat çekildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün tüm dünyada insan hakları durumunu değerlendiren 2020 yılı raporu yayınlandı. Uluslararası Af Örgütü yıllık raporunun Türkiye bölümünde; yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde ifade özgürlüğü, adil yargılanma, muhalefete ve sivil topluma dönük baskılar, cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, mülteci, sığınmacı ve göçmenlerin hakları, zorla kaybetmeler ve işkence ve kötü muamele gibi çeşitli başlıklar yer buldu.

Pandemi sırasında dünyada insan hakları ihlallerinin arttığı belirtilen raporda, Türkiye’de en acil ihtiyacın yargı bağımsızlığı olduğu ifade edildi.

Raporda şu başlıklar yer aldı:

YARGI TACİZİ DEVAM ETTİ: "Yargı gücü, adil yargılanma güvencelerini ve hukuki usulleri hiçe saydı ve aşırı geniş tanımlanmış terörle mücadele yasalarını, uluslararası insan hakları hukuku gereğince koruma altında olan fiilleri cezalandırmak için kullanmayı sürdürdü."

HAK SAVUNUCULARI CEZAEVİNDE: "Büyükada Hak Savunucuları Davası'nda aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı Taner Kılıç'ın da bulunduğu dört insan hakları savunucusu mahkum edildi. Osman Kavala, AİHM kararına rağmen cezaevinde tutulmaya devam edildi."

YEREL YÖNETİMLERE BASKI: “Hükümet ‘muhalefeti bastırmak için’ yerel yönetimlerin faaliyetlerini kısıtlamaya çalıştı.

İNTERNET ÖZGÜRLÜĞÜNE YENİ ENGELLER: “Yasa ve cezalar Türkiye'de internet özgürlüğü önüne yeni engeller getirdi”

BAROLARIN YETKİ VE BAĞIMSIZLIĞI: "Yeni yasa, baroların yetkilerini ve bağımsızlığını zayıflatıyor.”

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KISITLAMALAR: “Pandemide ifade özgülüğü kısıtlandı. ‘Yalan haberler’, ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ veya ‘halk arasında korku ve panik yaratmak’ suçlarıyla mücadele kisvesi altında internette Covid-19 ile ilgili tartışmalar yapan kişilere karşı ceza kanunu kullanıldı. Türk Tabipler Birliği’nin hükümetin salgın yönetimine yönelik eleştirileri üzerine TTB Başkanı Cumhurbaşkanı tarafından ‘terörist’ olmakla suçlandı.”

MUHALEFETE BASKI: “Muhalefet partisi mensuplarına yönelik ‘istismarcı soruşturmalar ve yargılamalar’ devam etti. Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in de aralarında bulunduğu 20 HDP'li tutuklandı. HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ise hala tutuklu.”

KADIN VE LGBTİ+ HAKLARI: "Nisan ayında Diyanet İşleri Başkanı eşcinselleri ve evlilik dışı ilişki yaşayan kişileri ‘HIV/AIDS yaymakla’ suçladı. Açıklamayı eleştiren barolar hakkında ‘dini değerleri aşağılama’ suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. 2020 yılında Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme tehdidinde bulundu.”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.