AKP Türkiyesi'nde katliam: Yılın ilk 9 ayında 1674 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

AKP Türkiyesi'nde katliam: Yılın ilk 9 ayında 1674 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, eylül ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı.

İleri Haber

İSİG raporuna göre, eylül ayında en az 175 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2021’nin ilk 9 ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı en az 1674 oldu.

İş Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, eylül ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, eylül ayında en az 175  işçi, içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında ise en az 1674 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

Ölümler en çok tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, inşaat/yol, sağlık, taşımacılık, tekstil, belediye/genel işler, metal, madencilik, konaklama, güvenlik, gemi/tersane ve kimya işkollarında meydana geldi.

En fazla ölüm nedenleri ise yeni tip koronavirüs (Covid-19); trafik/servis kazası, ezilme/göçük, yüksekten düşme, kalp krizi, intihar, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi, patlama/yanma ve kesilme/kopma olarak kayıtlara geçti.

‘ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ’

İSİG’den rapora ilişkin yapılan değerlendirmede ise şu ifadeler kullanıldı:

“Bir yanda iktidarın dünyanın en çok büyüyen ikinci ülkesi, şahlanan ekonomi söylemleri varken diğer yanda yüzlerce liralık faturalar, el yakan gıda fiyatları, her gün zam üstüne zam, her evde bir işsiz, yoğun çalışma temposu ve hemen herkesin bir tanıdığının işyerinde yaralandığı veya öldüğü bir ülke gerçeği...

Tam da bu noktada işçilerin ‘geçinemiyoruz’, ‘Kod29 kaldırılsın’ eylemlerinden öğrencilerin ‘barınamıyoruz’ çığlığına yeni dönemin karşı çıkışları da ortaya çıkıyor. Bizlerin de üzerine düşen görev bulunduğumuz alanlardan ‘çalışırken ölmek istemiyoruz” diyerek bu sesi yükseltmek…”

Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.