AKP Türkiyesi'nde katliam: 2021'in ilk 7 ayında en az 1301 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

AKP Türkiyesi'nde katliam: 2021'in ilk 7 ayında en az 1301 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti

İSİG Meclisi, temmuz ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Raporda, yüzde 83’ü ulusal basından; yüzde 17’si ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgiler derlendi.

İleri Haber

İSİG Raporu’na göre, temmuzda en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını hayatını kaybetti. 2021’in ilk 7 ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sayısı 1301 oldu.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, temmuz ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. Yüzde 83’ü ulusal basından; yüzde 17’si ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak tespit edilen verilere göre temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Rapora göre, ocak ayında en az 203 işçi, şubat ayında en az 142 işçi, mart ayında en az 144 işçi, nisan ayında en az 257 işçi, mayıs ayında en az 236 işçi, haziran ayında en az 173 işçi, temmuz ayında en az 146 işçi, 2021 yılının ilk yedi ayında iş cinayetlerinde ise en az 1301 hayatını kaybetti.

Raporda şu bilgiler yer aldı:

- Temmuz ayında hayatını kaybeden 146 emekçinin 116’sı ücretli (işçi ve memur); 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluştu.

- İş cinayetlerinde ölenlerin 13’ü kadın işçi, 133’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik ve sağlık işkollarında meydana geldi.

- Sekiz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 4’ü Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Afganistanlı ve 1’i Güney Koreli.

EN ÇOK ÖLÜM TARIM/ORMAN İŞKOLUNDA

- Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, madencilik, metal, enerji, belediye/genel işler, kimya ve konaklama işkollarında meydana geldi.

- Tarım işkolunda 24 işçi ve 21 çiftçi hayatını kaybetti.

- İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

- Temmuz ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 2’si (yüzde 1,3) sendikalı işçi.

EN FAZLA ÖLÜM NEDENİ TRAFİK KAZASI

- En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, patlama/yanma ve şiddet.

- Bir maden işçisi kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle kaybetti.

- 12 tarım ve 11 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası nedeniyle hayatını kaybetti.

- İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 14’ü yüksekten düşme nedenli.

10 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ

- 10 çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çocuk işçiler tarım, ağaç, inşaat, enerji ve taşımacılık işkollarında çalışıyordu.

- 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, metal, inşaat, enerji, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.