AKP sosyal medya kullanıcılarını fişleyecek!

AKP sosyal medya kullanıcılarını fişleyecek!

AKP hükümetinin yasa teklifini İleri'ye değerlendiren Av. Gürkan Özocak, sosyal medya platformlarının kullanıcı bilgilerini devlete vermek zorunda kalacağını ve bu düzenlemenin ceza verebilecek muhatapların bulunmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

İzel Sezer - @izelsezer

AKP hükümetinin yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin alınan tedbirleri fırsata çevirerek hazırladığı torba yasa teklifinde yer alan sosyal ağ sağlayıcılarına yönelik değişiklikleri Bilişim Hukuku Uzmanı Av. Gürkan Özocak İleri’ye değerlendirdi. Bu teklifle birlikte, sosyal ağ sağlayıcılarının, sosyal medya kullanıcılarının bilgilerini hükümete vermek zorunda kalacağını söyleyen Özocak, bu düzenlemenin ceza verebilecek muhatapların bulunmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.

‘’Bu yasa teklifi, sansürden ziyade denetim ve kontrol altında tutmakla ilgili’’ diyen Av. Özocak, şu anki kanunda erişime engellemekle ilgili bir eksiklik olmadığını ve istenilen içeriğin erişime engellenebildiğini söyledi. AKP’nin teklifinin daha çok anonim hesaplardaki kişilere ulaşabilmek ve ceza verebilecek muhatapların bulunmasıyla ilgili bir düzenleme olduğunu söyleyen Özocak, şu anki yasayla içeriğe erişilebildiğini ama kimin içeriği paylaştığının ve IP adresinin tespit edilemediğini, dolayısıyla da ceza davasının açılamadığını aktardı.

 Av. Gürkan Özocak

'DEVLET DAVA AÇABİLMEK İÇİN BU DÜZENLEMEYİ GETİRİYOR'

‘’Teklifte Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, kullanıcı verilerini Türkiye’de tutmakla yükümlü tutuluyor. Ayrıca Türkiye’de bir tane de temsilcisinin bulunması gerekiyor’’ diyen Av. Gürkan Özocak, ‘’Bu soruşturmalar daha çok ‘hakaret’ gibi hususlarla alakalı oluyor. İlgili kullanıcının verilerini ABD’deki şirketten istediklerinde şirketler verileri vermiyorlardı. Bugün artık devlet, erişim engellemeden ziyade dava açmayı ve bu bilgileri elde edebilmeyi gözetiyor’’ şeklinde konuştu.

'DEVLETE KULLANICI BİLGİLERİNİ VERMEK ZORUNDA KALACAK'

Bu teklifin kabul edilmesi durumunda 1 milyondan fazla kullanıcısı olan ve Türkiye’de çok yaygın olarak kullanılan Twitter’ın Türkiye’de bir temsilci bulundurmak zorunda kalacağını ifade eden Özocak, ‘’Bu sayede Twitter, bilgileri istenilen kullanıcının verilerini, IP adresini, kayıtlarını Türkiye’de tutmak zorunda olacak.  Devlet de Twitter’dan kullanıcının bilgilerini istediğinde şirket, bu verileri vermek zorunda olacak’’ dedi. Av. Özocak, bahsi geçen şirketin, idari makamların taleplerine cevap vermemesi halinde ise çok yüklü miktarlarda para cezasına çarptırılacağını ifade etti.

YASA TEKLİFİ HANGİ DÜZENLEMELERİ İÇERİYOR?

Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından yapılacak başvuruların cevaplandırılması için yetkili en az bir kişiyi Türkiye'de temsilci olarak belirleyecek.

Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye'de temsilci olarak belirledikleri bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilir bir şekilde internet sitelerinde yer verecek. Eğer temsilci belirleme ve bildirme yükümlülüğü yerine getirilmezse, sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliğinin yüzde 59 oranında daraltılması için BTK sulh ceza hâkimliğine başvuracak. Kararın ardından 30 gün içerisinde yine temsilci belirlenmezse sosyal ağ sağlayıcının internet trafiği bant genişliği yüzde 95 oranında daraltılacak.

Sosyal ağ sağlayıcıları, içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara da, başvurudan itibaren en geç 72 saat içinde cevap vermekle yükümlü olacak. Eğer cevap verilmezse sosyal ağ sağlayıcısına 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar para cezası kesilecek. Sosyal ağ sağlayıcı, kendisine bildirilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararlarını uygulayacak ve başvurulara ilişkin istatistiksel ve kategorik bilgileri içeren raporları üç ayda bir BTK'ye bildirecek.

Türkiye'den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, Türkiye'deki kullanıcıların verilerini Türkiye'de barındırmakla yükümlü olacak. Bunu yerine getirmeyenlere, bir milyon Türk lirasından beş milyon Türk lirasına kadar idari para cezası uygulanacak.