'AKP sistematik şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor'

'AKP sistematik şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor'

Kadıgil, Oktay’ın yanıtlaması istemiyle 4 soru yöneltti.

İleri Haber

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, LGBTİ+’lara yönelik nefret ve ayrımcılık içeren videonun RTÜK tarafından kamu spotu olarak değerlendirilip yayımlanmasını Meclis gündemine taşıdı. Düzenlenmek istenen onur yürüyüşlerinin, festivallerin ve hak temelli protesto eylemlerinin kamu güvenliği sebebiyle yasaklanmasını hatırlatan Kadıgil “Alperenler mitinginde kamu güvenliği nasıl sağlanacak?” diye sorarken, ayrıca “AKP sistematik bir şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor” dedi.

Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin hazırladığı, 18 Eylül Pazar günü İstanbul’da yapılacak LGBTİ+ karşıtı mitingin duyurusuna ilişkin bir videonun, TV kanalları ve radyolarda yayınlanması için ‘kamu spotu’ başlığı adı altında Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) internet sitesinde yer aldığı bilgisi kamuoyuna yansımıştı.

Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil “AKP sistematik bir şekilde nefret ve ayrımcılık suçu işliyor. Her fırsatta cinsel yönelimlerinden ötürü hedef haline getirilen LGBTİ+ yurttaşımıza yönelik her türlü saldırının azmettiricisi RTÜK Başkanı Şahin gibi devlet memuru olan tetikçilerdir” ifadelerini kullandı.

BAKAN OKTAY’A 4 SORU

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Kadıgil, Oktay’a şu soruları yöneltti:

1- Radyo ve Televizyonların Kuruluş Ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’unun 8/1-e hükmünde “Irk, renk, dil, din, tabiiyet, cinsiyet, engellilik, siyasî ve felsefî düşünce, mezhep ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yapan ve bireyleri aşağılayan yayınları içeremez ve teşvik edemez” hükmü yer almasına rağmen LGBTİ+ bireylere yönelik nefret ve ayrımcılık suçu içeren dezenformasyona dayalı bilgiler bulunan bu video ne şekilde kamu spotu olarak yayınlanmıştır? Bu video nasıl bir kamu yararı içermektedir?

2- LGBTİ+ bireylere nefret söylemi barındıran kaç video daha önce “kamu spotu” adı altındaki kategoride paylaşılmıştır? Bu ve buna benzer söylemler içeren, bir kişinin veya grubun din, dil, etnik kimlik, engellilik, yaş, cinsiyet, cinsel yönelimini hedef alan, önyargıya dayalı, olumsuz ve saldırgan ifadelerle hazırlanan kaç videoya daha kamu spotu olarak değerlendirilmiştir?

3- TCK Madde 122’de düzenlenen nefret ve ayrımcılık suçunu içeren bu videonun yayınlanmasında onayı bulunan ve TV- radyolarda yayınlanmasını isteyen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin hakkında herhangi bir idari ve cezai soruşturma başlatılmış mıdır?

4- Haziran ayı boyunca yapılmak istenen onur yürüyüşlerini, söz konusu derneğin de içinde olduğu grupların “talimatıyla”, kamu güvenliği nedeniyle yasaklayan Valilikler, halkın bir kesimini aşağılayan ve hedef haline getiren Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’nin mitingine izin verecek midir? Onur yürüyüşleri ve onlarca festival için sağlanamayan kamu güvenliği Alperenler mitinginde nasıl sağlanacaktır?

DAHA FAZLA