AKP Şırnak'ta kazandı mı?

AKP Şırnak'ta kazandı mı?

Bölgede uzun süredir kayyum politikası yürüten AKP'nin 'kazandığı' Şırnak'ta yaşanan usulsüzler gerçeği ortaya koyuyor.

AKP'nin bölgedeki kayyum politikasına karşı belediyelerinin büyük çoğunluğunu geri alan HDP'nin, en şaşırtıcı sonucu aldığı yerlerden biri Şırnak oldu. Şırnak'ta oy oranını yaklaşık yüzde 30 artırarak, merkez, Beytüşşebap, Güçlükonak ve Roboski ilçelerini alan AKP'nin, ilde yürüttüğü usulsuz seçim politikasının ayrıntıları da bellli olmaya başladı.

Kent merkezi ve Beytüşşebap ile Roboski ilçelerini kazanan AKP'nin, seçim öncesi usulsüz bir şekilde taşıdığı binlerce asker, korucu ve polisle buralarda başarı kazandığı belirtildi.

7 BİN SEÇMEN KAYDIRILDI, 35 SANDIKTA 6 BİN AKP OYU ÇIKTI

7 bini aşkın usulsüz seçmen kaydırmasının yaşandığı ve toplamda 119 sandığın kurulduğu Şırnak merkezde, sadece 35 sandıkta AKP'ye toplamda 6 bin 618 oy çıktı. 

Özelikle kent merkezinde bulunan ve sadece asker ve polislerin oy kullandığı Edip Başar İlköğretim ve Ortaokulu’nda kurulan 9 sandıkta, AKP'ye bin 929 oy çıktı. Söz konusu sandıkların tümünde görevli bulunduran HDP'ye sadece 48 oy çıkarken, CHP'ye de 161 oy çıktı. 

ASKER VE POLİSLERİN YOĞUN OLDUĞU OKULLARDA AKP'YE REKOR OY!

Asker ve polislerin yoğun olduğu Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Atatürk İlköğretim Okulu, Şükrü Geliş İlköğretim Okulu ve Anadolu Lisesi'nde de AKP'ye rekor oy çıktı.  

Atatürk İlköğretim Okulu’nda kurulan 4 sandıkta, AKP'ye 732 oy, HDP'ye 270 oy ve CHP'ye 31 oy çıktı. Şükrü Geliş İlköğretim Okulu’nda kurulan 10 sandıkta, AKP'ye 1846 oy, HDP'ye 649 oy ve CHP'ye 31 oy çıktı. 

7 sandığın kurulduğu Nazmiye Demirel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde ise, AKP'ye 1145 oy, HDP'ye 575 oy ve CHP'ye 42 oy çıktı. Benzer bir tablonun ortaya çıktığı 5 sandıklı Anadolu Lisesi’nde de, AKP'ye 966 oy, HDP'ye 277 oy ve CHP'ye 28 oy çıktı.  

BEYTÜŞŞEBAP'I NASIL 'KAZANDILAR'?

Toplam 16 sandıkta 4 bin 137 seçmenin oy kullandığı Beytüşşebap ilçesinde de, taşımalı asker, polis ve korucuların yoğun oy kullandığı 4 sandıktan çıkan oylar sonuçları belirledi. Kente bağlı Karşıyaka mahallesindeki 4 sandıkta, AKP'ye bin 56 oy çıkarken, HDP'ye sadece 118, CHP'ye ise 58 oy çıktı. 

6 AYDA BİNLERCE YENİ SEÇMEN KAYDI

31 Mart yerel seçimleri için seçmen listeleri askıya çıktığında söz konusu usulsüz seçmenler açığa çıkmıştı. Seçmen listelerine göre, 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçimlerde 32 bin 259 seçmen sayısı bulunan kent merkezinde, seçmen sayısı 40 bine yaklaşmıştı. 6 ay gibi kısa bir süre içerisinde yaşanan bu yüksek artış içerisinde yer alanların büyük bölümünün nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olması da seçmenlerin usulsüz bir şekilde kaydedildiklerini doğrular nitelikteydi.

NÜFUSU KADAR KOLLUK KUVVETİ TAŞINDI

Roboski ve Beytüşşebap'ta benzer bir durum yaşanarak, her iki ilçelerde çevre karakol ve köylerde binlerce asker, korucu ve AKP'li, seçim öncesi taşındı. Söz konusu iki ilçenin yanı sıra beldelerde de yüzlerce usulsüz seçmen kaydırmasının yapıldığı seçmen listelerine yansıdı. 

ROBOSKİ'DE  CHP'Lİ BAŞKAN SEÇİM BÜROSUNU KAPATMAK ZORUNDA KALMIŞTI

AKP'nin yüzde 59'la kazandığı ilçelerden Roboski'de ise CHP'nin adayı Salih Tanık, baskılar nedeniyle seçim bürosunu kapatmak zorunda kaldıklarını açıklamıştı. Tanık, “Seçim büromuza gelen insanlar hakkında terör örgütüne yardımdan soruşturma açmaya başladılar. Seçim büroma yaşlı bir insan geldiğinde ikinci günü jandarma onun oğlunu terör örgütüyle ilişkilendirerek alıyor. Böyle bir baskı daha önce hiç görmedik” demişti.

Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'ya konuşan Tanık, ilçedeki kamu görevlilerinin 31 Mart’ta sandık başına giden herkesin oyunu kullandığı anda fotoğraf çekilmesi yönünde baskı kurduğunu da belirterek “İlçe jandarma komutanı, ilçe emniyet müdürü ve kaymakam; ‘AK Parti’ye oy veremeyen herkesi işten atacağız’ diye baskı kuruyorlar. Kimse sandık başında attığı oyu kameraya çekmek zorunda değil” dedi.

Tanık, kaymakam ve ilçe emniyet müdürüyle baskılar konusunda konuştuğunu ancak olumlu gelişme sağlayamadığını ifade etti. Tanık, seçim çalışmalarında kendisine destek veren vatandaşların zarar görmemesi için seçim bürosunu geçici olarak kapattığını açıkladı.

Hem Şırnak merkez, hem de diğer ilçe ve beldelerdeki bu usulsüz seçmenler ise, dünkü yapılan seçimlerde onlarca zırhlı araçla sandık başına taşındı. Söz konusu asker ve polislerin birçoğunun ise uçak yoluyla kente indirilmesi gözlerden kaçmadı. Asker ve polislerin zırhlı araçlarla sandığa nasıl taşındıkları görüntülere de yansıdı. Toplu bir şekilde oy kullanan asker ve polislerin sandıkların neredeyse tümünde AKP'li adaylar yüzde yüze yakın bir oy oranına ulaştı.