AKP şirket kurtarmak için vatandaşın cebine göz dikti

AKP şirket kurtarmak için vatandaşın cebine göz dikti

Elektriğe yapılan zamların altından AKP'nin şirket kurtarma telaşı çıktı. En son yabancı ajanslar tarafından duyurulan zamla birlikte 2018'deki elektrik zammı yüzde 45 oranını buldu.

'Kriz' gerekçesiyle yapılan zamlarda liste başını elekrik ve doğalgaz zamları çekiyor. Neredeyse her ay zam gelen elektrik fiyatlarında, 2018'de faturalara yansıyan artış yüzde 45 oranına ulaştı. 1 Ekim itibarıyle hanelerin elektrik fiyatına yapılan yüzde 9 zam ile birlikte elektrik bedeli 30,2731 krş/Kwh’ten 34,53’e krş/Kwh yükseldi. Böylece ortalama bir ailenin aylık elektrik ve doğalgaz faturası 273 TL’ye ulaştı.

Politeknik'te yer alan habere göre, elektrik fiyatlarındaki bu artış Elektrik Üretim A.Ş.’den kaynaklanmıyor. Zamlar, halka olumsuz yansırken dağıtım şirketlerinin kar oranları ise katlanıyor.

ZAMLARLA KAR ORANI YÜZDE 77'YE FIRLADI

Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) dağıtım şirketlerine verdiği elektrik bedelinde 1 yılda toplam 0,41 krş/Kwh (19,12krş/Kwh’ten 19,52 krş/Kwh’e) artış olmasına rağmen elektrik dağıtım şirketlerinin halka verdiği elektrik fiyatı 12,9 krş/Kwh arttı. Dağıtım şirketlerinin zamlarıyla birlikte elektrik bedeli 21,61 krş/Kwh’ten 34,53 krş/Kwh’e yükseldi. Böylece sadece elektrik bedelinden elde edilen kâr oranı yüzde 13’ten yüzde 77’ye fırladı.

KRİZİN ETKİLERİNE KARŞI ŞİRKET KARLARI GARANTİ ALTINA ALINIYOR

Bu tabloya göre, şirketlerin elektrik faturaları üzerindeki kârlılığın her zamla birlikte daha da arttığı görüldü. Böylelikle, dağıtım şirketlerinin finans maliyetleri ve kredi borçları halka ödetiliyor. Enerji alanındaki özelleştirmelerle birlikte halkın enerjiye ulaşımı güçleşirken AKP iktidarı ,krizin etkilerine karşı şirketlerin kârını garanti altına alıyor.