AKP sadece 'geçiş garantisi' vermemiş: Geçen araçlarda da farkı kapatmak için ödeme yapıyor!

AKP sadece 'geçiş garantisi' vermemiş: Geçen araçlarda da farkı kapatmak için ödeme yapıyor!

Prof. Uğur Emek, Osmangazi Köprüsü'nden geçişlerde güncel fiyat ile sözleşmedeki fiyat arasındaki farkın devlet tarafından karşılandığını belirtti.

İktidarın yap-işlet-devret modeli ile yaptığı ve işletmecilere gelir garantisi verdiği projeler bütçe için adeta bir kara deliğe dönüşürken, hükümetin Osmangazi Köprüsü'nü işleten şirkete garanti ettiği dolar bazındaki fiyatın ABD Tüketici Fiyatları Endeksi’ne göre güncellendiği ortaya çıktı.

Başkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı ve aynı zamanda geçmişte Devlet Planlama Teşkilatı'nda (DPT) planlama uzmanı olarak görev yapan Prof. Uğur Emek, kişisel blogunda Osmangazi Köprüsü hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. Prof. Emek, köprüden garanti edilmesine rağmen gerçekleşmeyen araç geçişleri için yapılan garanti ödemelerinin yanı sıra yapılan geçişlerde de güncel fiyat ile sözleşmedeki fiyat arasındaki farkın devlet tarafından karşılandığını belirtti.

Güvence bedeli belirlenirken önceden dolardan TL'ye çevrilme aşamasında 2 Ocak tarihli Merkez Bankası (TCMB) döviz alış kurlarının esas alındığını belirten Prof. Emek, "Son yıllarda kurlarda yaşanan hızlı artışlar nedeniyle ücretler yılda bir defa yerine iki defa güncellenmeye başlandı" bilgisini paylaştı.

'40 BİN ARAÇ İÇİN KATKI PAYI MİLLİ BÜTÇEDEN İŞLETMECİYE ÖDÜNÜYOR'

Prof. Uğur Emek, "Mega projelerde önden yüklemeli gelir garantisi" başlıklı yazısında şu bilgilere yer verdi:

"Sözleşmeye göre Osmangazi Köprüsü 7 yıldan önce tamamlanırsa, aradaki fark işletme süresine eklenecekti. Köprü 1 Temmuz 2016'da işletmeye açıldı ve projenin işletme süresinin başlayacağı 15 Mart 2020'ye kadar geçen 1.351 günde; işletmeci 40.000 araç ve ABD'deki enflasyona göre güncellenen ücretlerle gelir tahsil etti.

Bir kısmı kullanıcılardan, büyük kısmı bütçeden karşılanan bu gelirlerin toplamı 2.1 milyar dolardır. Bu tutar işletme süresi boyunca, işletmecinin köprüden tahsil edeceği gelirin üçte birine yakındır. Ayrıca önden yüklemeli gelir tahsilatı, sözleşmeye göre konulması gereken 1.3 milyar dolarlık özkaynaktan yüzde 70 daha fazladır.

Garanti edilen 40.000 araç için her halûkarda 138 TL tutarındaki katkı payı milli bütçeden işletmeciye ödenmektedir. Ayrıca, geçmeyen her araç için de sözleşmeye göre güncellenen araç başı toplam ücret de (247,80 TL) işletmeciye ödenmektedir.”

DAHA FAZLA