AKP rantta ısrarcı: Okul arazisini satmak istiyorlar!

AKP rantta ısrarcı: Okul arazisini satmak istiyorlar!

AKP’li Çekmeköy Belediyesi, MEB tarafından okul yapılması istenilen 7 bin metrekarelik İBB arazisini satışa çıkardı.

AKP, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi'nde çoğunluğunu kullanarak kendisinin yönetimde olduğu ilçe belediyelerinde kamu hizmetinde kullanılabilecek arazileri satarken, İBB'nin mülkiyetindeki arazileri ise yeşil alana çeviriyor. Bunun son örneği ise AKP’li Çekmeköy Belediyesi'nin, Milli Eğitim Müdürlüğü’nün acil ihtiyaç olduğunu belirterek ilkokul veya ortaokul alanı olmasını talep ettiği araziyi satışa çıkarması oldu.

Resmi Gazete’de 16 Ağustos'ta yayınlanan ilana göre, Hamidiye Mahallesi’nde bulunan 7 bin 29 metrekare büyüklüğündeki arazi AKP’li Çekmeköy Belediyesi tarafından ihaleyle satılacak. ‘Özel eğitim amaçlı’ dört katlı bina inşaatının yapılabileceği alan için Çekmeköy Belediyesi’nin belirlediği muhammen bedel 23 milyon TL. 1 Eylül’de gerçekleştirilecek satış ihalesine katılmak için 690 bin TL geçici teminat yatırmak gerek.

İMAR PLANI SATIŞ İÇİN DEĞİŞTİRİLDİ

Birgün'den Uğur Şahinin haberine göre; geçen yıl 31 Mart’tan önce, satışa çıkarılan araziye dair 15 Şubat 2019 tarihinde imar planı değişikliği yapıldı. Söz konusu değişiklikle Çekmeköy Belediyesi’nin mülkiyetinde bulunan arazinin fonksiyonu, ‘özel eğitim alanı’ndan ‘eğitim tesis alanı’na dönüştürüldü. Çekmeköy Belediyesi, 11 Haziran 2019 tarihinde İBB’ye bir yazı yazarak, arazide ne tür okul yapılacağının belirlenmesi için düzenleme yapılmasını talep etti. Aradan geçen bir ayın ardından Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de İBB’ye bir yazı gönderdi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün İBB’ye yazdığı 12 Temmuz 2019 tarihli yazıda, “Bölgenin acil ihtiyaçları doğrultusunda söz konusu alanın ‘ilkokul alanı’ veya ‘ortaokul alanı’ olarak düzenlenmesi” istendi.

KAMU YARARI HİÇE SAYILDI

Arazinin, ‘ilkokul alanı’ olarak düzenlenmesinin kamu yararı niteliği taşıdığı vurgulanan plan değişikliği teklifi, 12 Aralık 2019’da İBB Meclisi’ne sunuldu. Fakat AKP meclis grubu, kamu yararını hiçe sayarak arazinin yeniden 'özel eğitim alanı'na alınmasını 'oy çokluğu'yla sağladı. Bu değişiklikle Çekmeköy Belediyesi, ‘özel eğitim alanı’na alınan araziyi satma yetkisine kavuştu.

'TEK KATLI YAPI BULUNUYOR'

Çekmeköy Belediyesi’nin satmaya çalıştığı arazinin durumu için, 12 Aralık 2019 tarihinde İBB Meclisi’ne sunulan 90 numaralı İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu’nda “Başkanlığımız ortak kullanımında olan 2018 yılı uydu ve 2018 yılı panoramik sokak görüntüsü ve hâlihazır haritalar üzerinde yapılan incelemede, parsel üzerinde Şahinbey Otobüs Durağı ve İETT Şahinbey Hareket Amirliği’ne ait tek katlı bir yapı bulunduğu görülmekte” denildi.

DAHA FAZLA