AKP, OHAL düzenlemelerini süreklileştirmek istiyor

AKP, OHAL düzenlemelerini süreklileştirmek istiyor

AKP, OHAL sürecinde getirilen düzenlemeleri süreklileştirmek için Meclis’e bir kanun teklifi verdi. Teklif, ekonomi ile kamuda çalışanlara ilişkin düzenlemeler içeriyor.

AKP tarafından Meclis’e sunulan torba yasa teklifinde OHAL düzenlemelerinin ve TMSF’nin şirketlere kayyum olarak atanmasının devamı öngörülüyor. Yasa Meclis’ten geçerse, düzenlemeler 3 yıl daha geçerli olacak.

AKP’li milletvekilleri 18 kanun ve 2 kanun hükmünde kararnamede (KHK) değişiklik öngören, ekonomi ile kamuda çalışanlara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sundu. 

Teklif ile “terörle mücadele” gerekçesiyle kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerinin geri alınması gibi birtakım tedbirlere ilişkin düzenlemelerin süresi 31 Temmuz'dan itibaren 3 yıl uzatılabilecek.

Öte yandan yine “terörle mücadele” gerekçesiyle çıkarılan olağanüstü hal (OHAL) kararnameleri ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum atanması uygulaması da üç yıl boyunca devam edecek. Bu süre içerisinde terörle mücadele kapsamında TMSF bu yetkiyi kullanmaya devam edecek.

GÖZALTI SÜRESİ DEVAM EDECEK

Teklifin yasalaşması durumunda iki haftalık gözaltı uygulaması, korucuların ücretinin asgari ücret altında kalmaması ve tütün ticareti yapanlara yönelik cezaların 1 yıl ertelenmesi de yer alıyor.