AKP Milletvekili Cevdet Yılmaz: Eninde sonunda kur kendi dengesini bulacaktır

AKP Milletvekili Cevdet Yılmaz: Eninde sonunda kur kendi dengesini bulacaktır

AKP Milletvekili Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz yükselen döviz kurları için "Eninde sonunda kur kendi dengesini bulacaktır" dedi. 

AKP Böngöl Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. "Ekonomik temellerine baktığımızda Türkiye kötü bir durumda değil" diyen Yılmaz, döviz kurun için de "Eninde sonunda kur kendi dengesini bulacaktır" dedi. 

Ekonomide 15 Temmuz ve pandeminin etkisini olduğunu savunan Yılmaz, "Daha fazla sermayenin cezbedilmesi, iç tasarruf oranlarımızın artmasıyla bu sorunları da aşacağız" ifadelerini kullandı.

'TÜRKİYE SERBEST KUR REJİMİ İZLİYOR'

Dünya Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Yılmaz, "Büyüme ve ihracatta olumlu ayrışan ülkeler arasındayız ama Türk parasının değer kaybı açısından baktığımızda diğer ülkelerden daha negatif bir ayrışmamız var. Bu da enflasyon doğuruyor. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki soruya verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye şu anda serbest kur rejimi izliyor. Piyasadaki dövizin arzına talebine göre şekillenen bir durum olması gerekiyor. Ama hepimiz biliyoruz ki finansal piyasalarda spekülatif hareketler olabiliyor. Beklentiler bazen ayrı noktalara götürebiliyor, iyi ekonomi teorisinde de bir sarkaç örneği verilir, bir ekonomik temellerle izah edebileceğimiz hareketler vardır bir de onun ötesine giden hareketlenmeler vardır. Ekonomik temeller derken; mesela cari açık. Cari açığınız artınca normalde paranızın değeri düşer ama cari açık artmadığı halde düşüyorsa başka faktörlere bakmanız gerekiyor. Ekonomik temellerine baktığımızda Türkiye kötü bir durumda değil, cari açığımız var ama azaltıyoruz.

Eninde sonunda kur kendi dengesini bulacaktır. Dolayısıyla burada rekabetçi kur tartışmaları yapmakta çok doğru değil. Türkiye sağlıklı işleyen bir serbest kur rejimini sürdürmek durumunda. Sabit kur rejimleri daha tehlikedir.

2001 krizini Türkiye sabit kur rejiminde yaşadı. Türkiye şimdi 15 Temmuz’un, pandeminin etkilerinin geride kalacağı yeni bir döneme giriyor. Daha fazla sermayenin cezbedilmesi, iç tasarruf oranlarımızın artmasıyla bu sorunları da aşacağız."

DAHA FAZLA