AKP, Man Adası ile imzalanan 'vergi anlaşmasını' 5 yıl boyunca gizlemiş

AKP, Man Adası ile imzalanan 'vergi anlaşmasını' 5 yıl boyunca gizlemiş

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ailesinin milyonlarca dolar parayı Man Adası'na kaçırdığına ilişkin açıkladığı belgelerin ardından, Türkiye ile Man Adası arasında imzalanan ancak 5 yıl bekletilen anlaşma gündeme geldi.

İleri Haber

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TBMM'de partisinin grup toplantısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ailesinin "vergi cenneti" olarak adlandırılan Man Adası'na milyonlarca dolar para gönderiğine ilişkin belgeleri açıklaması Türkiye'nin gündemine oturdu. 

Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen, oğlu Burak ve kardeşi Mustafa Erdoğan'ın Man Adası'ndaki bir off-shore şirketine milyonlarca dolar yatırdığının ortaya çıkmasının ardından, 2012 yılında Man Adası ile imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti ile Man Adası Hükümeti Arasında Vergi Konularında Bilgi Değişim Anlaşması” gündeme geldi. 

MAN ADASI İLE BİLGİ DEĞİŞİMİ ANLAŞMASI

TBMM kayıtlarına göre, 7 Aralık 2012 tarihinde, Türkiye ile Man Adası arasında vergi konularında bilgi alışverişini sağlayacak anlaşmanın kabul edilmesine dair kanun tasarısı TBMM'ye sunuluyor. 

Kanun tasarısında söz konusu anlaşmanın gerekçesi kısmında ise "Bu Anlaşma ile vergi kayıp ve kaçağının önlenmesi ve zarar verici vergi rekabeti ile mücadele edilmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır" ifadeleri yer alıyor. Gerekçe kısmında anlaşma kapsamında vergi konularında ihtiyaç duyulan bilgilerin Man Adası yetkililerinden talep edilebileceği belirtiliyor. 

ANLAŞMA NEDEN 5 YIL BEKLETİLDİ?

2012 yılında imzalanıp TBMM'ye sunulan anlaşmanın Genel Kurul'da oylanması ise ancak 2017 yılında gerçekleştiriliyor. Anlaşmanın kabul edilmesine dair kanun tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nun 8 Mart 2017 tarihinde gerçekleştirildiği oturumda milletvekillerinin onayına sunuluyor. Oylamaya katılan 210 milletvekilinin tamamının kabul oyu vermesiyle de anlaşma yasalaşıyor. 

Erdoğan'ın ailesinin Man Adası'ndaki yatırımlarının ortaya çıkmasının ardından, anlaşmanın neden 5 yıl boyunca TBMM'de bekletildiği tartışma konusu oldu.