AKP, KDV gelirinde son dakikada 2 milyar liralık artış yaptı

AKP, KDV gelirinde son dakikada 2 milyar liralık artış yaptı

AKP, 2022 bütçesi komisyonda kabul edilirken, KDV'de yaptığı son dakika değişikliğiyle bütçeyi de 2 milyar TL artırdı.

AKP tarafından hazırlanan 2022 yılı bütçesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Muhalefet partilerinin hiçbir önerisi işleme alınmazken, AKP tarafından yapılan son dakika değişikliğiyle de dahilde alınan KDV ve beyana dayanan KDV gelir tutarlarında toplam 2 milyar TL’lik artış yapıldı.

Görüşmeler boyunca CHP, HDP ve İYİ Parti'nin önergeleri reddedildirken; AKP ise son dakikada bir değişiklik daha gerçekleştirdi. 

SON DAKİKADA 2 MİLYAR TL'LİK ARTIŞ

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre AKP’nin İklim Değişikliği Başkanlığı bütçesine eklenen 44,1 milyon TL’lik ödeneğin yedek ödenekten düşürülerek karşılanması önerisi ise kabul edildi. Daha sonra 2022 bütçesinin maddelerinin görüşülmesine geçildi. AKP’nin, konaklama vergisinin 1 Ocak 2023’e ertelenmesi nedeniyle gelecek yılki bütçeden bu gelirin çıkarılması için verdiği önerge kabul edildi. Bunun yerine dahilde alınan KDV ve beyana dayanan KDV geliri 1’er milyar TL artırıldı. Toplam 2 milyar TL’lik bu artışa gerekçe olarak, ekonomideki canlanmayla bu iki vergiden sağlanan gelir tutarının artacağı savunuldu. 

HDP'NİN REDDEDİLEN ÖNERGELERİ

HDP’nin her haneye ihtiyaç sınırına kadar doğalgaz, elektrik, su ve internetin ücretsiz verilmesi; çiftçiye gübre desteği sağlanması; asgari ücretin vergi dışı bırakılması; gençlere ve geliri olmayan tüm yurttaşlara aylık 2 bin TL karşılıksız destek verilmesi; esnafın vergi ve banka kredi borçlarının faizsiz uzun vadeli yapılandırılmasına ilişkin önergeleri reddedildi.

CHP'NİN REDDEDİLEN ÖNERGELERİ

CHP’nin, engellilere elektrik ve doğalgazın indirimli tarifeden verilmesi; asgari ücretin vergi dışı bırakılması; cemevlerinin ve diğer ibadethanelerin giderlerinin Hazine’den karşılanması; şehir hastaneleri ve diğer kamu özel işbirliği projeleri ve diğer nedenlerle verilen Hazine garantilerinin 5 yıl boyunca getireceği yükün gösterilmesi; emeklilere verilen bayram ikramiyesinin en az 2 bin TL’ye çıkarılması; öğretmenlere 24 Kasım’da bir maaş ikramiye verilmesi; sağlık personeli, din personeli, öğrenmenler ile emniyet mensuplarının ek göstergelerinin artırılması; çiftçiye destek için mazottaki ÖTV’nin kaldırılması; doğalgaz ve mutfak tüpünde ÖTV ve KDV’nin kaldırılması, elektrikteki KDV’nin en azından kış ayları boyuncu alınmamasına yönelik önergeleri reddedildi. 

İYİ PARTİ'NİN 19 ÖNERGESİ REDDEDİLDİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta da bir aylık görüşme sürecinde 10 ayrı bakanlık bütçeside 19 önerge verdiklerini ancak Cumhur İttifakı tarafından reddedildiğini söyledi.

'YÜRÜTMEYE YOL GÖSTERİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM'

Görüşmeler sonunda bütçe komisyonda kabul edilirken AKP’li Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz, "Burada bazı arkadaşlarımız, belki, hani "virgülü değişmedi" filan gibi şeyler söylüyorlar ama ben bu tartışmaların yürütmeye de yol gösterici nitelikte olduğunu düşünüyorum." dedi. 

DAHA FAZLA