AKP iktidarında en az 27 bin 493 kişi işkenceye maruz kaldı

AKP iktidarında en az 27 bin 493 kişi işkenceye maruz kaldı

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, son 18 yılda 27 bin 493 kişinin işkenceye maruz kaldığını, 86 kişinin ise gözaltında işkence sonucu yaşamını yitirdiğini açıkladı.

İleri Haber

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP iktidarlarında yurttaşların maruz kaldığı işkence ve kötü muameleleri raporlaştırdı. “2002-2020 yılları AKP hükümetleri İşkence ve Kötü Muamele Raporu”na göre, 18 yılda en az 27 bin 493 kişi işkence ve kötü muameleye uğradı.

İşkence gördüğü halde açıklamayan, suç duyurusunda bulunmayanlar ile toplantı ve gösterilerde işkenceye maruz kalanlar dikkate alındığında gerçek sayının bunun çok üzerinde olduğunun vurgulandığı raporda, sokağa çıkma yasakları dönemi ile 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL döneminde işkence vakalarının zirve yaptığı görülüyor. 2017 yılından itibaren 2 binleri geçen işkence görenlerin sayısı 2020 yılında yeniden yükselişe geçiyor.

İşkence ve kötü muamele vakalarının yıllara göre dağılımı şu şekilde:

86 KİŞİ GÖZALTINDA İŞKENCE SONUCU HAYATINI KAYBETTİ

Tanrıkulu’nun raporuna göre, 2002-2020 yılları arasında 86 kişi gözaltında işkence sonucu yaşamını yitirdi.

Gözaltında ölümlerin yıllara göre dağılımı şu şekilde:

‘CEZALANDIRILAN TEK KAMU GÖREVLİSİ YOK’

Raporda, 90’lı yıllarda sıkça karşılaşılan ve 2016 yılında OHAL’in ilanıyla birlikte yeniden gündeme gelen “zorla kaybetme”lere dair de veriler yer aldı.

“Bugüne kadar zorla kaybetmeler ile ilgili cezalandırılan herhangi bir kamu görevlisi yoktur” ifadelerinin yer aldığı raporda, İHD’nin verilerine göre, 2019 yılında 7 kişinin zorla kaçırıldığı, Hafıza Merkezi'nin verilerine göre de 1990'lardan bugüne gözaltına alındıktan sonra kaybolan insan sayısının bin 388’i bulduğunu aktarıldı. Çalışmalar sonucu 253 toplu mezar bulundu, bu mezarlarda 4 binden fazla kişinin gömülü olduğu tespit edildi.

Tanrıkulu, raporunda, “2000’li yıllarda azalan ve Cumartesi Anneleri’nin eylemlilikleri dışında kamuoyu gündeminden çıkan ‘zorla kaybetmeler’, 15 Temmuz Darbe Girişiminden sonra yeniden başladı. OHAL sonrası dönemde (2016-2020 yılları arasında) çoğunluğu FETÖ-PDY operasyonları çerçevesinde kaybedilenlerden 24’ü daha sonra ‘bulundu.’ Bu kişilerin ‘kayıp oldukları dönemde’ yoğun işkence gördükleri belirlendi. Kaybolanlardan Şimoni Diril'in cesedi de 70 gün sonra köy yakınlarında bulundu” ifadelerine yer verdi.