AKP iktidarı, hafta sonu düzenleme kararlarıyla rekor kırdı

AKP iktidarı, hafta sonu düzenleme kararlarıyla rekor kırdı

Hükûmetin, hafta sonu aldığı çok sayıda kararla birçok başlıkta düzenlemeye gidildi. Düzenlemelerden en çok dikkat çekeni ise Diyarbakır-Muş il sınırının değiştirilmesi oldu.

AKP hükûmeti, hafta sonu acele kamulaştırmalardan nişasta bazlı şekere, kamu mallarının özelleştirilmesinden Katar’la su anlaşmasına kadar yaptığı düzenlemelerle rekor kırdı. Düzenlemelerle Diyarbakır-Muş il sınırı yeniden düzenlenirken, Türk Hava Kurumu'nun (THK) bazı taşınmazları da satışa çıkarıldı.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberine göre, hükûmetin, hafta sonu aldığı çok sayıda karardan dikkat çekenler şöyle:

- İki günde çıkarılan acele kamulaştırma kararında Rize İyidere Lojistik Limanı İnşaatı Projesi’nde kullanılacak deniz dolgu malzemelerinin getirileceği taşocağı ve bağlantı yollarından, Direktaş HES, Ömerli Rüzgâr Enerji Santrali’ne, Aşağı Kaleköy Barajı ve HES’ten iletim hatları ve İzmit-Kandıra yoluna kadar çeşitli projeler yer aldı.

- Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi’ne 100 milyon TL sermaye tahsis edildi. 11.9 milyar TL bütçe başlangıç ödeneği olan bakanlığa neden böyle bir tahsis yapılmasına ihtiyaç olduğu ise belirtilmedi.

- Yusufeli Barajı ve HES Projesi nedeniyle bulundukları yerleşim yerlerinden kaldırılmaları zorunlu bulunanların yeni yerleşim alanına nakilleri, hak sahiplikleri ve borçlandırılmalarına yönelik düzenleme yapıldı.

- 2021-2022 pazarlama yılı şeker kotaları belirlendi. Nişasta bazlı şeker kotası 67 bin 500 ton oldu. 29 bin 593 ton ile Cargill ilk sırada yer aldı.

DİYARBAKIR-MUŞ İL SINIRI DEĞİŞTİRİLDİ

Diyarbakır-Muş il sınırı da yeniden düzenlendi. Diyarbakır Kulp ilçesi Alaca Mahallesi’nde Şenyayla olarak bilinen bölge Muş’a bağlandı. Cumhurbaşkanı kararlarında değişikliğin gerekçesi açıklamazken İl İdaresi Yasası’nın 2. maddesine dayandırıldı.  Bu madde Cumhurbaşkanı’na değişiklik için yetki veriyor.

THK'NİN BAZI TAŞINMAZLARI SATIŞA ÇIKARILDI

Yapılan düzenlemelerden biri de Türk Hava Kurumu (THK) ile ilgili oldu. THK Balıkesir, Adana, Aksaray, Elazığ, Eskişehir, Muş, Ordu ve Manisa’daki bazı taşınmazlarını satacak. Resmi Gazete’de yayımlanan ilana göre, satış için gerçekleştirilecek ihaleler kapsamında, apartman, bağımsız bölüm, mesken, tarla ve fındıklık gibi gayrimenkuller yer alıyor.

Söz konusu taşınmazlara ilişkin tekliflerin, 15 Nisan Perşembe günü saat 17.00’ye kadar "www.winvestate.com" internet adresindeki e-teklif sistemi üzerinden verilmesi gerekiyor. Şartname de aynı internet sitesinden e-şartname olarak temin edilebilecek.

KARARNAMELER, ERDOĞAN'IN TEK BAŞINA YÜRÜTME ORGANI OLMASININ ARACINA DÖNÜŞTÜ

12 Eylül 1980 darbesi sonrası Kenan Evren’e Cumhurbaşkanlığı teşkilatında düzenleme yapmak üzere tanınan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlama yetkisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın elinde tek başına yürütme organı olmasını sağlayan bir araca dönüştü. Kenan Evren, tanınan bu yetkiyle 1 kararname yayımlarken Erdoğan ise 71 kararname yayımladı. TBMM 27. Yasama döneminde 2 bin 110 maddeyi içeren yasa tekliflerini kabul ederken, Erdoğan tek başına 2 bin 311 maddelik yasal düzenlemeyi uygulamaya koydu. 

İlk kez darbe sonrası yürürlüğe giren 1982 Anayasası ile cumhurbaşkanına kararname çıkartma yetkisi tanındı ancak bu yetki cumhurbaşkanlığı teşkilatını düzenleme ile sınırlı tutuldu. 2018’de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne resmen geçişle birlikte Cumhurbaşkanı kararnamelerle ülkeyi yönetmeyi sağlayacak kadar geniş bir hareket alanına sahip oldu. 10 Temmuz 2018’de Erdoğan tarafından yayımlanan 1 No’lu kararname ile cumhurbaşkanlığı teşkilatında düzenleme yapıldı, sonra da hız kesmeden sayıları arttı. Muhalefetin ilk günlerden bu yana dillendirdiği “Meclis etkisiz bırakıldı” tepkisine karşı “Yeni sistemin yapılanması için gerekli, daha sonra azalacak” savunması yapıldı. Halbuki sonrasında hem sayısı arttı hem de kapsamı sürekli genişledi.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, TBMM’de 27’nci dönemin başından bu yana 2 bin 110 maddelik 160 teklif yasalaştı. 92’si antlaşma, 6’sı bütçe olan yasalardan geriye kalan 62’sinden 38’i de torba kanun olarak gündeme geldi ve kabul edildi. Buna karşın 2 bin 311 maddeyi içeren 71 Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi yayımlandı.