AKP hedef gösterdi Çanakkale Bienali iptal edildi

AKP hedef gösterdi Çanakkale Bienali iptal edildi

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve AKP Çanakkale İl Başkanlığı'nın hedef gösterdiği küratör Beral Madra’nın bienalin düzenlenebilmesi için görevinden feragat etmesinin ardından 5. Çanakkale Bienali iptal edildi.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan ve AKP Çanakkale İl Başkanlığı'nın hedef gösterdiği küratör Beral Madra’nın bienalin düzenlenebilmesi için görevinden feragat etmesinin ardından 5. Çanakkale Bienali iptal edildi.

Turan, 24 Eylül–6 Kasım tarihleri arasında gerçekleşmesi planlanan bienalin sanat yönetmenliğini üstlenen Madra’yı Twitter paylaşımlarından ötürü hedef göstermişti.

AKP MİLLETVEKİLİNDEN HAKARET VE HEDEF GÖSTERME

Madra’ya Twitter paylaşımlarından ötürü ‘darbe kafalı’ diye hakaret eden Turan, küratörü HDP’yi savunduğu gerekçesiyle hedef göstermiş ve “Şehrimizdeki bienalin genel sanat yönetmenliği, CHP’den çok HDP savunuculuğuyla bilinen, darbe destekçisi Beral Madra’ya yaptırılmak isteniyor. Bütün toplumu kucaklayan, herkes tarafından kabul görmüş onlarca onurlu sanatçı varken Beral Madra isminde ısrar edilmesinin anlamı nedir? Belediyeyi bu faaliyete destek olmamaya davet ediyoruz. En azından belediye, Beral Madra’nın isminin listeden çıkarılması şartını öne sürebilir. Darbe kafalılar sanatçı olsa ne olur, olmasa ne olur?” demişti.

AKP İL BAŞKANLIĞINDAN BELEDİYEYE BASKI

Diken'in aktardığına göre, AKP Çanakkale İl Başkanlığı da bir açıklama yaparak ‘gerekenin yapılmasını’ demiş, Madra ve Bienal ile ilgili Çanakkale Belediyesi üzerinde şu ifadelerle baskı kurmaya çalışmıştı: ”Çanakkale Belediye Başkanlığı tarafından organize edilen bu faaliyet ile ilgili gerekli işlemin derhal başlatılması ve kamuoyunu bu konuda rahatlatacak bir kararın verilmesini temenni ediyoruz.”

MADRA: 'BİENAL İÇİN GÖREVİMDEN FERAGAT EDİYORUM'

AKP'liler tarafından hedef gösterilen Madra ise etkinliğin gerçekleşebilmesi için bienalin sanat yönetmenliği görevinden feragat ettiğini ancak tüm ithamların takipçisi olacağını açıklayarak, “Büyük emeklerle beşincisi yapılan Çanakkale Bienali’nin, bu yıl da Çanakkale’de gerçekleşmesi son derece önemlidir. Küratöryel ekibindeki görevim, bu etkinliğin gerçekleşmesini herhangi bir risk altına alacaksa, ben bu görevimden feragat ediyorum. Bununla beraber, şahsıma yönelik bütün ithamlara dair her türlü hukuki haklarımın da saklı olduğunu kamuoyuna saygıyla duyuruyorum.” demişti.