AKP döneminde yapılan kanun dışı borçları işçiler ödüyor: Tirebolu Belediyesi’nde maaş krizi!

AKP döneminde yapılan kanun dışı borçları işçiler ödüyor: Tirebolu Belediyesi’nde maaş krizi!

Tirebolu Belediyesi'nde bir önceki dönem AKP'li yönetim, kanunu delerek gelirinin yüzde 100'üne varan borçlanmaya girdi. 2019'da CHP'nin yönetime gelmesiyle İller Bankası belediye gelirlerinin tümüne el koydu. Bu süreçte yine mağdur edilen emekçiler oldu...

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]

Giresun’un Tirebolu Belediyesi’nde önceki dönem AKP yönetiminin kanunu delerek İller Bankası’ndan aldığı krediler dolayısıyla belediyenin gelirlerine el konuldu. Yaklaşık 180 belediye çalışanın maaşlarında 2 yıldır aksamalar yaşanırken, CHP’li belediye yönetiminin İller Bankası’na açtığı dava ise reddedildi.

Bir dönem önce AKP’nin yönetimde olduğu Giresun’un Tirebolu Belediyesi’nde, "4749 sayılı 'Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun” çerçevesinde belediyelerin İller Bankası gelirinin yüzde 40 oranını geçmeyecek şekilde borçlanması şeklindeki kanun maddesi Belediye Meclisi tarafından delinerek, 5 Nisan 2018’de yüzde 100’e varan borçlanma teklifi kabul edildi.

Akabinde Tirebolu Belediyesi yönetimi 4 Haziran 2018, 20 Temmuz 2018, 3 Mayıs 2018, 7 Şubat 2019, 28 Mart 2019 tarihlerinde kredi sözleşmeleri imzaladı.

‘BELEDİYENİN GELİRLERİNE EL KONULDU’

31 Mart 2019 seçimlerinde belediyeyi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) yönetimi devraldı. Önceki yönetimin aldığı krediler nedeniyle İller Bankası tarafından 3 yıl süreyle belediye gelirlerinin tümüne el konuldu.

CHP’li yönetim, önceki dönem verilen kredilerle ilgili İller Bankası’na dava açtı. 2 yıl süren dava, 25 Mart 2021’de reddedildi. Dava üst mahkemeye taşındı.

FATURAYI ÇALIŞANLAR ÖDÜYOR

Bu süreçte ise 40’tan fazlası memur, yaklaşık 180 çalışanın maaşlarında aksamalar yaşandı. Düzensiz maaş alan çalışanlar, salgın döneminde zor durumda kaldı.

‘ANLAŞMA OLMAZSA, İŞÇİLER BİR YIL DAHA MAAŞ ALAMAYACAK’

Yaşananları yaptığı basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuran Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Giresun Şube Başkanı Ersin Nurettin Önder, İleri’ye açıklamalarda bulundu.

İpotekin bir yıl daha devam ettiğini söyleyen Önder, “Kamu kurumunda süreklilik esastır. Eğer İller Bankası’yla bir yapılandırma anlaşması yapılmazsa çalışanlar bir yıl daha maaşlarını alamayacak” dedi.

Önceki dönem yapılan sözleşmelerin, yeni yönetimi çaresiz bıraktığını belirten Önder, İller Bankası’yla borç yapılandırması için Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Erdal Bozkurt’un CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı ile bir görüşme yaptığını söyledi.

‘DAYANIŞMA BEKLİYORUZ’

Basın açıklamasının ardından, emek örgütlerinin kendisine ulaştığını söyleyen Önder, emekçilerin haklarını alabilmesi için dayanışma başlatılması gerektiğini vurguladı.

‘ÇOK CİDDİ BİR HUKUKSUZLUK VAR’

Süreçteki hukuksuzluğa da dikkat çeken Önder, “Var olan kanun Meclis’te iki satır yazıyla deliniyor. Sonra İller Bankası buna rağmen o krediyi nasıl veriyor? Çok ciddi bir hukuksuzluk var. Yarın bu durum başka belediyelerin de başına gelebilir. Açılan dava reddediliyor. Mahkeme bile belediyeyi kaale almıyor. CHP belediyesine zarar vermek isterken, emekçilere zarar veriyorlar” dedi.