AKP döneminde çiftçinin borcu 62 kat arttı

AKP döneminde çiftçinin borcu 62 kat arttı

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin borç yükünün AKP döneminde 62 kat arttığını söyledi.

Tarım Kredi'ye borcu biriken çiftçiler için yeniden yapılandırma hayal kırıklığı yaratırken, yüzde 30'luk ödeme ile faydalanabilecekler için son gün 31 Ekim olarak belirlendi. CHP'li Orhan Sarıbal, çiftçilerin sorunlarına değinirken, 2002 yılından bu yana borcu 62 kat arttığını söyledi. 

CHP Bursa Milletvekili ve Tarımdan Sorumlu Genel Başkan Başdanışmanı Orhan Sarıbal, 2002 yılında 2.6 milyon çiftçinin bankalara olan borcunun 2.4 milyar lira olduğunu, bugün ise bu borcun 200 milyarı aştığını belirtti.

Çiftçilere tefeci faizlerinin uygulandığını söyleyen Sarıbal şu ifadeleri kullandı:

"Bugün çiftçimiz tarım kredi kooperatiflerine borçlarını ödeyemediğinden, yapılandırma yapmak zorunda kalıyorsa, bunun nedeni karar vericilerin ballı maaşlarını ödemek için kooperatif yönetiminin uyguladığı tefeci faizleridir. Bugün geldiğimiz noktada bankalara 149 milyar, tarım kredi kooperatifine 10 milyar ve serbest piyasaya olan borçlarla birlikte 200 milyarı aşan bir borç yükü çiftçimizin sırtındaki kamburdur. Çiftçilerimizin borcu yıl başından bugüne 20 milyar, geçen yılın ağustos ayından bugüne 27 milyar lira arttı. Düşünün bir ülkede çiftçiye verilen 22 milyar lira desteğin üzerinde bir kredi kullanımı varsa o çiftçi bitmiş demektir."

'ÇİFTÇİNİN BORCU 62 KAT ARTTI'

“Çiftçimiz bugün kredilerini takla attırarak hayatta kalıyor. Tarım alanlarımız azalıyor, çiftçi tarlasını, üretimi bırakmak zorunda kalıyor. Bur durum sürdürülemez" diyen Sarıbal, 2002 yılından 2021 ağustos sonuna kadar çiftçinin borcunun 62 kat arttığına vurgu yaptı. Sarıbal, "Çiftçinin borç yükünü AKP çözemez, çünkü öyle bir derdi yok. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun dediği gibi iktidarımızın ilk bir haftasında borcun faizlerini silerek, gelirlerine göre yeniden yapılandıracağız" diye konuştu.

'İCRALAR GELMEYE BAŞLADI'

Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre bir çiftçi, "Tarım Kredi 500 yeni market açmak için görevlendirildi, onlara para lazım. İcralar gelmeye başladı bile..." derken bir diğeri ise tek çaresinin tarlasını satmak olduğunu söyledi. 

DAHA FAZLA