AKP döneminde 62,7 milyar dolarlık özelleştirme

AKP döneminde 62,7 milyar dolarlık özelleştirme

Türkiye tarihindeki 70,8 milyar dolarlık özelleştirmenin 62,7 milyar dolarlık kısmında AKP imzası yer aldı.

Kamuya ait varlıkların satışlarına ilişkin kararlar Resmi Gazete'de yayımlanırken, özelleştirme rakamları tekrar gündeme geldi. CHP'nin raporuna göre ülke tarihindeki 70,8 milyar dolarlık özelleştirmenin 62,7 milyar dolarlık kısmında AKP yer aldı.

AKP iktidarı kamuya ait varlıkları özelleştirme yoluyla devrederken, milyonlarca liralık satışlar Resmi Gazete'de düzenli olarak yayımlanmaya devam ediyor. Son olarak dünkü AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla özelleştirme ve plan değişikliği kararları yayımlanırken, pek çok arazi ederinin altındaki fiyatlarla elden çıkarıldı. 

Yaklaşık 100 bin metrekarelik kamu taşınmazları 853 milyon TL'ye satıldı. Satılan-işletme hakkı devredilen taşınmazlardan 988,3 milyon TL gelir elde edilecek

AKP'NİN ÖZELLEŞTİRME RAKAMLARI

BirGün'de yer alan habere göre Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Grubu'nun şubat ayında hazırladığı rapor da özelleştirme politikalarını gözler önüne serdi. Raporda, AKP’nin 2021 yılında 413 milyon dolarlık özelleştirme yaptığı vurgulandı. Rapora göre, geçen yıl yapılan özelleştirmelerin 187,2 milyon dolarla en büyük bölümünü taşınmaz (arsa, arazi vb.) satışları oluşturdu. 175 milyon dolarlık kısmı da işletme/tesis satışlarından kaynaklandı.

2021 sonu itibarıyla Türkiye’de 70,8 milyar dolarlık özelleştirme gerçekleştirildi. Bu özelleştirmenin de 62,7 milyar dolarlık kısmı AKP tarafından yapıldı. Bir başka açıdan bakıldığında; devletin 62,7 milyar dolarlık (bugünkü kurlarla 846 milyar TL) varlığının azaldığına işaret edildi.

ÖZELLEŞTİRME HUKUK TANIMIYOR

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki turistik Cennet Koy’da koruma altında olan 678 bin metrekarelik Hazine'ye ait arazinin Mehmet Cengiz tarafından 278 milyon TL’ye alınarak turistik tesis, villa, rezidans ve marina inşaatına başlanacağının ortaya çıkmıştı.

Cengiz İnşaat'ın özelleştirme yolu ile elde ettiği bölgede özelleştirme ihalesi Danıştay tarafından iptal edilmişti. Türkiye'nin pek çok bölgesinde rant ve talan projelerine imza atan ve AKP döneminde dev kamu ihaleleri alan, kamuoyunda "beşli çete" olarak anılan şirketlerden Cengiz Holding, Danıştay kararının kendilerine ait mülkiyet haklarını etkilemediğini öne sürmüştü.

Şirketten yapılan açıklamada "Hukuken şirketimizin parseldeki mülkiyet hakkını etkilememektedir" ifadeleri kullanılmıştı.