AKP döneminde 4 bin adet gayrimenkul özelleştirildi, 2 bin tanesi de sırada

AKP döneminde 4 bin adet gayrimenkul özelleştirildi, 2 bin tanesi de sırada

AKP iktidarı döneminde 4 bin 42 adet gayrimenkul özelleştirildi. Milyarlarca dolarlık bu satışlara rağmen Özelleştirme İdaresi 2 binden fazla taşınmazı daha satmayı planlıyor.

Türkiye’de bugüne de 70 milyar 468 milyon dolarlık özelleştirme yapılırken, kamuya ait birçok kuruluş AKP döneminde tek tek satıldı. Devletin elinde satılabilecek az sayıda kurum kalırken, bu nedenle Hazine ve Maliyet Bakanlığı'na bağlı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın son dönemde gayrimenkule ağırlık verdiği gözlemlendi. 

İnternet sitesinden birçok gayrimenkul ilanı yayımlayan Özelleştirme İdaresi, tarlalardan konut alanlarına, turizm imarlı arsalardan lojman binalarına kadar birçok taşınmazı satışa çıkardı.

2 BİNDEN FAZLA TAŞINMAZ ÖZELLEŞTİRİLECEK

Sözcü'den İsmail Şahin'in Özelleştirme İdaresi’nin portföyünde yaptığı incelemeye göre, toplam büyüklüğü 45 milyon metrekareyi bulan yaklaşık 2 bin 150 taşınmaz özelleştirilecek. Sadece Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi’ne ait 40’a yakın şehirde 6 milyon 876 milyon metrekare büyüklüğündeki 583 arazi satılmayı bekliyor.

PAZARLIK USULÜ İHALELER

Türkiye’nin dört bir yanında yer alan gayrimenkuller kapalı zarfla teklif alıp, görüşmeler yaparak pazarlık usulü ihaleler ile elden çıkarılıyor. Alıcılar ihale bedelini peşin veya vadeli olarak ödeyebiliyor. Vadeli ödemelerde; ihale bedelinin asgari yüzde 40'ı peşin, vadeye bırakılan tutarı ise 12 ayda bir ödeme yapmak kaydıyla en çok 48 ay taksitlendiriliyor. İhale bedelinin vadeye bağlanan tutarına yıllık yüzde 16 oranında faiz (vade farkı) uygulanıyor.

Özelleştirme kapsam ve programına alınan arazilere ilişkin her türlü imar planı/değişikliği yapma/yaptırma yetkisi Özelleştirme idaresi Başkanlığı’na ait, onaylama yetkisi ise Cumhurbaşkanı’nda.

AKP DÖNEMİNDE 4 BİN 42 SATIŞ

Özelleştirme İdaresi verilerine göre, 1986 yılından 25 Haziran 2021 tarihine kadar toplam 5 bin 664 adet taşınmazın satışı gerçekleştirildi ve 4 milyar 28 milyon dolar gelir elde edildi. AKP iktidarında özelleştirilen gayrimenkul sayısı 4 bin 42 oldu.

Özelleştirme İdaresi bugüne kadar, otel, tatil köyü ve sosyal tesis vasıflı gayrimenkulleri de elden çıkardı. İstanbul Hilton Oteli ve Büyük Tarabya Oteli, Büyük Ankara Oteli ve Büyük Efes Oteli ile Bursa’da Çelik Palas olmak üzeri toplam 18 tesisin satışı bedeli 673 milyon dolar oldu.

DAHA FAZLA