AKP bu kez şeker fabrikalarını satıyor!

AKP bu kez şeker fabrikalarını satıyor!

AKP bu sefer de gözünü şeker fabrikalarına dikti. Binlerce yurttaşın geçim kaynağı olan yirmi beş şeker fabrikasının özelleştirilmesi için düğmeye basıldı.

AKP bu sefer de gözünü şeker fabrikalarına dikti. Binlerce yurttaşın geçim kaynağı olan yirmi beş şeker fabrikasının özelleştirilmesi için düğmeye basıldı. 

AKP, şeker fabrikalarında özelleştirme için düğmeye basıyor. Bu hafta içerisinde çıkarılacağı söylenen ilanlarda; Afyon, Ağrı, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat fabrikaları için ihale süreci başlayacak. Varlık satışı şeklinde yapılacak ihalelerin, iki ay gibi bir sürede tamamlanacağı söylenirken Hürriyet bu haberi “En şeker satış” başlığıyla servis etti.

HALK MAĞDUR OLACAK

Kulislerde, özelleştirme sürecinde herhangi bir tepki ile karşılaşmamak için ihale şartnamelerine çiftçiyi ve çalışanları koruyan maddeler ekleneceği iddia edilse de geçmişte yaşananlar durumun böyle olmadığını gösteriyor. Geçtiğimiz yıllarda AKP tarafından yapılan özelleştirmelerin hemen ardından şube sayısında ve çalışan sayısında yaşanan ciddi düşüşler, bu işletmelerin sağladığı imkanlarla geçinen yurttaşları mağdur etmişti. Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun aktardığı habere göre ihale şartnamelerinde çiftçilerin çıkarlarını koruyacak maddeler eklenebilir.

DANIŞTAY ENGELLEMİŞTİ

Şeker fabrikalarının özelleştirmesi, son 7 yılda iki kez iptal edildi. İlk iptal Danıştay’dan geldi. Danıştay 13. Dairesi’nin 11 Ocak 2011’deki kararıyla, özelleştirme süreci durdu. Ancak karardan sonra, şeker fabrikalarıyla ilgili süreç bir kez daha başladı. 4 Eylül 2011’de çıkılan ilanlarla, ihalelerin 29 Kasım 2011’de nihai pazarlık görüşmeleri tamamlandı ve Malatya, Erzincan, Elazığ, Elbistan, Kastamonu, Kırşehir, Turhal, Yozgat, Çorum ve Çarşamba fabrikalarının satışı Özelleştirme Yüksek Kurulu’na (ÖYK) sunuldu. ÖYK ise, 2012’de aldığı kararla, 10 şeker fabrikasının özelleştirme ihalesini iptal etti.

HÜRRİYET SATIŞI ŞEKER BULDU

İlk etapta on dört, toplamda ise yirmi beş şeker fabrikasının özelleştirilmesi kararını Hürriyet “En şeker satış” başlığıyla duyurdu. Yurttaşların özelleştirmelerden doğabilecek mağduriyetine dair herhangi bir ibarenin yer almadığı haberde, kulislerde vatandaşın mağdur olmaması için hükümet yetkililerinin çalıştığı iddiasına yer verildi.

DAHA FAZLA