AKP anlaşmayı bozdu: CHP'nin RTÜK üyeliğine Okan Konuralp seçildi

AKP anlaşmayı bozdu: CHP'nin RTÜK üyeliğine Okan Konuralp seçildi

Bildirici, seçimin ardından yaptığı açıklamada "Görevini yapmış olmanın gönül rahatlığı içindeyim. Üç ayrı dava açtım. Hukuksuzluklara ve çağdışı işlemlere her zaman olduğu gibi itiraz etmeye, mücadeleye devam edeceğim" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, CHP kontenjanından boş bulunan RTÜK üyeliğine, aldığı 274 oy ile Okan Konuralp seçildi. CHP’nin birinci aday olarak gösterdiği Faruk Bildirici ise 133 oy aldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partili (CHP) Levent Gök Başkanlığında toplandı. TBMM Genel Kurulu’nda, CHP kontenjanı içerisinde boş kalan RTÜK üyeliği için yeni bir oylama yapıldı. Üyeliğe, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun iletişim koordinatörlüğünü yapan Okan Konuralp 274 oyla seçildi. 426 oyun kullanıldığı oylamada, Faruk Bildirici ise 133 oy aldı. 19 oy ise geçersiz sayıldı.

FARUK BİLDİRİCİ’DEN AÇIKLAMA

Birinci sıradan aday gösterilmesine rağmen seçilemeyen Bildirici, konuya ilişkin yaptığı açıklamada “TBMM’de bugün yapılan seçimde beni yeniden aday göstererek RTÜK’teki mücadeleme sahip çıkan CHP’ye teşekkür ederim. Yeni üye seçilen Okan Konuralp’e de başarılar dilerim” dedi.

Bildirici’nin açıklamasının tamamı şöyle:

“RTÜK’te bulunduğum 3.5 ay içerisinde liyakatsizliğin, partizanlığın, hukuksuzluğun, kamu kaynaklarına göz koymanın ve dost ahbap ilişkilerinin kurumu getirdiği noktayı gördüm.

İşlevsiz hale getirilmiş kurumun etkin hale gelmesini ve şeffaflığını sağlamaya çalıştım. Yanlışlık ve hukuksuzluklara gözümü kapamadım; Başkanın birden çok yerden maaş almasına ve şaibeli işlemlerine karşı çıktım.

Bunun üzerine RTÜK Başkanı, aleyhimde asılsız haberler yaptırarak itibar suikastine girişti. Sonra da her daim yanında olan parmaklarla üyeliğimi düşürdü. Ama TÜRKSAT’tan istifa ederek mücadelemin haklılığını kabul etmek zorunda kaldı.

TBMM’de bugün yapılan seçimde beni yeniden aday göstererek RTÜK’teki mücadeleme sahip çıkan CHP’ye teşekkür ederim. Yeni üye seçilen Okan Konuralp’e de başarılar dilerim…

Görevini yapmış olmanın gönül rahatlığı içindeyim. Üç ayrı dava açtım. Hukuksuzluklara ve çağdışı işlemlere her zaman olduğu gibi itiraz etmeye, mücadeleye devam edeceğim.”

NE OLMUŞTU?

Yaklaşık dört ay süreyle RTÜK üyeliği yapan Faruk Bildirici'nin üyeliği, Üst Kurul Başkanı Ebubekir Şahin’in, TÜRKSAT ve Basın İlan Kurumu Yönetim Kurullarında da üye olduğunu ve bunun yasalara aykırı olduğunu dile getirdikten sonra düşürüldü.

Ebubekir Şahin’in talebiyle yapılan oylama sonucunda RTÜK üyeliği sonlandırılan Bildirici bu karara, Meclis tarafından seçilen bir üyenin RTÜK’teki oylama ile görevden alınmasının yasaya aykıkrı olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Bildirici, bu durumu yargıya taşıdı. Yargı süreci sona erene kadar TBMM’de RTÜK'te boşalan koltuk için yeni bir seçim yapılmadı.

Bildirici'nin talebini Ankara 9. İdare Mahkemesi, Bildirici'nin üyeliğinin düşürülmesi kararının yürütmesinin durdurulması talebini reddetti. Bildirici bu karara itiraz etti. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 2. İdari Dava Dairesi de Bildirici'nin itirazını reddetti. Böylece yürütmenin durdurulması talebinin reddine dair karar kesinleşti.

AKP 'CENTİLMENLİK ANLAŞMASI'NI BOZDU

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, CHP Yönetimi, bu kararın ardından AKP grup yöneticilerinden siyasi partilerin ilk adaylarının diğer partiler tarafından da desteklenmesine ilişkin “centilmenlik anlaşması” gereği Bildirici'nin adaylığını desteklemelerini istedi. Ancak AKP’den olumsuz yanıt gelince Bildirici’nin adaylığının yanında CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun İletişim Koordinatörü Okan Konuralp’in de aday gösterilmesine karar verildi. TBMM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada, Okan Konuralp, CHP kontenjanından RTÜK üyeliğine seçildi. Siyasi partiler arasında yapılan centilmenlik anlaşması da bu oylamayla ihlal edilmiş oldu.